Kiderült, hogy hány milliárd forintnyi bevételt hoz a chipsadó

2019.01.14. 22:41

Az egészségügy fejlesztésére fordítják azt a bevételt, amelyet a népegészségügyi termékadó emelése jelent. Ez az összeg 2019-ben 57 milliárd forint lesz.

Január elsejétől általánosan húsz százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó (neta, más néven chipsadó) az egészségi kockázatot jelentő ételeknél és italoknál. Emellett az adóköteles italok körébe tartozik a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is.

Joó Tamás egészségügyi közgazdász szerint a változtatássalidén 57 milliárd forint bevételt jelent a népegészségügyi termékadó az egészségügyi ágazatnak.

A neta 700-800 vállalkozást érint, és az 50 legnagyobb gyártó fizeti be a 90 százalékát. Kezdetben éves szinten 20 milliárd bevételt jelentett ez az adónem. Ez 2015-ben 30 milliárd forintra nőtt, köszönhetően annak, hogy az alkoholtermékek is a népegészségügyi termékadó hatálya alá kerültek.

A Lay's különböző termékváltozatai egy áruház polcánForrás: AFP/Justin Sullivan

A bevezetés utáni évben már kimutatták, hogy a gyártók 40 százaléka eltávolította vagy csökkentette a káros összetevők mennyiségét. Ezt a bevételt kezdetben, 2012-ben és 2013-ban az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére fordították, most pedig kiváló alapot nyújthat az egészségügyi fejlesztések megvalósításához – nyilatkozta Joó Tamás az M1 aktuális csatornának.