Idén lassulni fog a világgazdaság

2019.01.15. 07:30

A PwC Global Economy Watch előrejelzése szerint a világgazdaság egésze lassulni fog 2019-ben azáltal, hogy a világ hét legfejlettebb államából álló G7-országokban hosszú távon visszaáll az átlagos növekedési ütem.

A PwC mostani előrejelzése szerint várhatóan mérséklődik az USA és Kína növekedése, a fejlett gazdaságok munkaerőpiacai továbbra is szűkülnek, India pedig a következő évtizedekben tovább javíthatja helyezését a globális GDP-rangsorban.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A PwC szakértői szerint véget ért a legjelentősebb gazdaságok növekedésének 2016 vége és 2018 eleje között tapasztalt fellendülése.

Az USA-ban a költségvetési ösztönző intézkedéseknek köszönhető növekedés várhatóan gyengülni fog, a magasabb kamatlábak valószínűleg visszafogják majd a fogyasztói kiadásokat, az erős dollár pedig továbbra is fékezni fogja a nettó export bővülését. Az előrejelzés szerint Amerika növekedése a 2018-ban becsült 2,8 százalékról 2019-ben várhatóan körülbelül 2,3 százalékra fog mérséklődni.

Kína növekedése is lassulni fog 2018-hoz képest, jóllehet a pekingi kormány arra fog törekedni, hogy a lassulást minimálisra csökkentse, az amerikai vámok hatása, illetve az adósságszintek féken tartásának szüksége miatt a növekedés 2019-ben valószínűleg lassul.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának cégtársa a közleményben elmondta:

tavaly a legfontosabb gazdasági hírek arról szóltak, hogy a fejlett gazdaságokban közel 4,5 millió új munkahely jött létre. Várakozásaik szerint ez a trend 2019-ben fokozatosan mérséklődik, és néhány gazdaságban, mint például az USA-ban, Kanadában és Németországban a munkanélküliségi ráta el fogja érni a szerkezeti szempontból legalacsonyabb szintet, miközben a bérek növekedése fokozatosan megindul – tette hozzá.

Ha a brexit rendben zajlik, arra számítanak, hogy az Egyesült Királyságban is változatlan szintű marad a munkanélküliség. A brexit során jelentkező rendellenességek azonban a munkanélküliség erős emelkedését eredményezhetik – vélekedett a szakértő.

Az Egyesült Királyság várhatóan vissza fog esni a világ legjelentősebb gazdaságainak rangsoraiban: 2019-ben India és Franciaország is valószínűleg túl fogja szárnyalni, és a világranglista ötödik helyéről a hetedik helyre fogja lecsúszni. Míg az Egyesült Királyság és Franciaország a hasonló szintű fejlődés és a nagyjából azonos lélekszámú népesség miatt rendszeresen egymást előzte a rangsorban, India jobb helyezése valószínűleg állandósulni fog.

A PwC előrejelzése szerint 2019-ben a reál GDP az Egyesült Királyságban 1,6 százalékkal, Franciaországban 1,7 százalékkal, Indiában 7,6 százalékkal fog emelkedni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK