Az új cégek leginkább az építőiparban és a kereskedelemben nyomulnak

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
A tavalyi évben összesen 27 647 vállalkozás megalakulását tették közzé a hazai cégbíróságok. Az újonnan bejegyzett cégek többsége a kereskedelemben és az építőiparban kíván boldogulni a jövőben. Zömük a fővárosban kezdte meg működését – közölte az OPTEN céginformációs szolgáltató.
Vágólapra másolva!

Az új bejegyzésű vállalkozások fő tevékenység körének vizsgálata alapján kereskedelmi tevékenységet folytatni kívánó új cégből van a legtöbb, szám szerint 6243 darab, őket az építőipari szektor követi 5017 új vállalkozással, míg a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet választó új cégek száma 2972 darab. Jelentős számban képviseltetik magukat még az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységet végző vállalkozások (1989 darab), a feldolgozóipar szereplői (1673 darab) és a vendéglátással és szálláshelykiadással foglakozó cégek (1658 darab).

A legtöbb új cég kereskedni akar vagy az építőiparban tevékenykedni Forrás: Shutterstock

Az új cégek földrajzi elhelyezkedésének vizsgálata nem szolgált nagy meglepetéssel.

A vállalkozások majdnem felét (48,2 százalékát) fővárosi székhellyel alapították.

A nagyobb megyeszékhelyek jóval kevesebb új üzleti szereplőnek adnak otthont. Debrecenben 466 darab, Szeged 437 darab, Pécs 325 darab, Nyíregyháza 320 darab, Győr pedig 311 darab új bejegyzésű vállalkozással büszkélkedhet. Általánosságban elmondható, hogy a lakosságszám és a cégalapítások száma korrelál. Ez alól két kivétel található.

A megyeszékhelyeken kívül a pest megyei, kedvező földrajzi fekvésű és megfelelő üzleti infrastruktúrával rendelkező Érdet és a 0 százalékos helyi iparűzési adókulccsal bíró Újlengyelt választották sokan új vállalkozásuk székhelyének.

Forrás: Opten

A tavalyi évben több vállalkozás szűnt meg, mint amennyi létrejött, és a hazai vállalkozások fele nem éli meg a 10 éves kort.

Ugyanakkor, amennyiben a világgazdaságban nem következik be recesszió, 2019-re a cégalapítások számának további emelkedése várható

– zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató.