A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron csaknem 10 milliárd forintból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésekor elmondta, hogy a francia tulajdonú cég 8,17 milliárd forintos befektetését a kormány további 1,63 milliárd forinttal segíti.

Az állami támogatást azzal indokolta, hogy az új üzem magasan képzett alkalmazottaknak fog munkát adni és innovatív technológiát hoz Magyarországra. Az állategészségügy ráadásul nemzetgazdasági jelentőségű ágazat, hiszen az állatállomány megbetegedése miatti kiviteli tilalmak jelentős bevételkieséseket okoznak - tette hozzá a miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a gyógyszeripar hagyományosan erős ágazata az országnak, a visegrádi országok közül itt a legmagasabb a gyógyszeripari kutatások és fejlesztések aránya,

tavaly a 30 ezer embert foglalkoztató ágazat termelési értéke decemberig meghaladta a 810 milliárd forintot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Thierry Le Flohic, a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. igazgatóságának elnöke koccint a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. január 15-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Magyarországon előállított gyógyszerkészítmények 84,5 százalékát külföldön értékesítik, a Ceva-Phylaxia azonban ennél is magasabb, csaknem 95 százalékos kiviteli arányt ér el a készítményeivel. A miniszter megjegyezte: a cég Magyarországon kívül csak az Egyesült Államokban és Japánban folytat kutatási és fejlesztési tevékenységet, miközben a baromfi-oltóanyagok világpiacán a harmadik legnagyobb gyártó.

Thierry Le Flohic, a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. igazgatóságának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az oltóanyag-kutatásban dolgozó alkalmazottaik fele, vagyis több mint 130 ember Magyarországon dolgozik. Termékeiket Dél-Amerikában, Afrikában, Kínában és Ázsia más országaiban is értékesíteni tudják, Brazíliában minden második baromfit Magyarországon előállított készítmény véd a betegségektől. Az elmúlt 10 évben több mint 100 millió eurónyi fejlesztést hajtottak végre, és évente csaknem 20 százalékkal bővítik a termelési kapacitásukat.