Csaknem nyolcmillió euró lehet idén a spanyol királyi ház büdzséje

Inaki Urdangarin a spanyol királyi családdal katonai felvonulást néz a spanyol nemzeti ünnepen Mardridban, 2007. október 12-én.
Vágólapra másolva!
Csaknem nyolcmillió euró (2,5 milliárd forint) lehet idén a spanyol királyi ház büdzséje, ha a képviselők megszavazzák a költségvetési javaslatot, amelyet a spanyol kormány hétfőn nyújtott be a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

Az előterjesztésben 1,4 százalékkal, mintegy 120 ezer euróval (38,6 millió forint) szerepel magasabb összeg annál, mint amennyiből tavaly gazdálkodhatott az uralkodócsalád.

Költségvetésük azonban még így sem éri el a nyolc évvel ezelőtti 8,4 millió eurós (2,7 milliárd forint) szintet,

amelyet a gazdasági válság hatására kezdtek el csökkenteni. A királyi ház büdzséjét 2014-2017 között be is fagyasztották 7,7 millió eurón (2,4 milliárd forint).

A spanyol királyi család Forrás: AFP/Albert Nieboer

A költségvetés legnagyobb tétele a bérköltség, amely tavaly a kiadások 48,6 százalékát tette ki. Ebbe tartozik a királyi család javadalmazása is, amelynek mértékéről maga az uralkodó dönt.

VI. Fülöp tavaly több mint 242 ezer eurót (78 millió forint) keresett, felesége, Letícia királyné pedig mintegy 135 ezer eurót (43 millió forint).

A családból rajtuk kívül az előző uralkodó I. János Károly és felesége, Zsófia részesül még javadalmazásban. Négyük fizetése együttesen meghaladta a 679 ezer eurót (218 millió forint).

I. János Károly spanyol király Forrás: AFP/Cristina Quicler

VI. Fülöp tavaly ugyanannyival emelte a királyi család tagjainak, illetve alkalmazottainak bérét, mint amennyivel több pénzt kaptak a közalkalmazottak Spanyolországban.

2018-ban ez 1,5 százalékos emelést jelentett. Idén a kormány 2,25 százalékos közalkalmazotti béremelést irányzott elő.

A spanyol királyi család kiadásai nyilvánosak és nyomon követhetőek az interneten.

A 2014 júniusában trónra került VI. Fülöpnek ez volt az egyik első uralkodói intézkedése, mivel apja lemondásában közrejátszott az is, hogy a gazdasági válság ellenére is folytatta költekező életmódját, kiváltva a spanyolok ellenszenvét.

A spanyol kormány egyelőre nem rendelkezik a 2019-es költségvetési tervezet elfogadásához szükséges parlamenti többséggel. Amennyiben a kisebbségben kormányzó szocialista pártnak nem sikerül elfogadtatnia javaslatát, az uralkodócsalád költségvetése nem növekszik a tavalyihoz képest.