Tesztelték az észak-koreai tabletet, aminek nem is szabadna léteznie

- Horizontal
A woman plays the Clash of Clans game of Finnish computer game maker Supercell on a tablet computer on December 14, 2012 in Helsinki. Finnish computer game maker Supercell has sold control of the company for 1.1-billion-euro ($1.5 billion) to two Japanese investors, SoftBank and GungHo, the Helsinki-based company announced on its website on October 15, 2013. AFP PHOTO / Lehtikuva/VESA MOILANEN FINLAND OUT / AFP PHOTO / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Vágólapra másolva!
Az Észak-Koreával foglalkozó, déli médiaügynökség, a Daily NK birtokába jutott az ország egyik saját gyártású tabletje. A nagyjából a Samsung Galaxy Note 10.1-essel párba állítható készülék körül – nem meglepő módon – sok a kérdőjel.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonok és a tabletek egyre népszerűbbek Észak-Koreában. Ahogy az Origo megírta, a mobiltelefonos penetráció egyre növekszik, és az ország elindította saját online kereskedelmi felületét is.

Néhány évvel ezelőtt az országban már biztosan gyártottak saját tervezésű okostelefonokat. A szöuli újságírók azonban most olyan tablethez jutottak hozzá, mellyel még nem találkoztak Dél-Koreában. A világ pedig hivatalosan tudomást sem szerezhetett arról, tekintve, hogy észak-koreai hírforrások nem tettek erre vonatkozó bejelentést.

Az erős állami kontroll alatt működő észak-koreai tömegtájékoztatásban pedig ami nem hangzik el ezeken a csatornákon, az egyszerűen nincs.

A Phenjan 3404 jelzésű tablet azonban nagyon is kézzelfogható. A szöuliak ugyanakkor nem tudták egészen pontosan meghatározni, hogy mikor készülhetett. A benne található komponensek típusa, valamint az Android 4.4-es operációs rendszer alapján, valamikor 2015 után. A tervezés éve 2014 lehetett.

Észak-Korea valószínűleg első saját gyártású tabletje némileg korábban készült, és a Samjiyon nevet viseli:

A most tesztelt 3404-es gép lelkét kínai gyártású chipek adják. Hardveres kiépítése a Samsung 2012 augusztusában debütált Galaxy Note 10.1-es típusához hasonlítható, bár annal lassabb. A tesztelők szerint az iPhone5 típusa az, amivel még párba állítható.

Figyelemre méltó, hogy a berendezés digitális műsorszórás fogadására alkalmas antennával van felszerelve. Azaz tévéadás is nézhető azon, ahogy a szöuliak azt ki is próbálták.

Egy másik észak-koreai fejlesztés, a Ryonghung iPad Forrás: NK News

A tablet PC-ként is működtethető, billentyűzet és egér fogadására alkalmas porttal rendelkezik.

Észak-Koreában egyébként a tableteket gyakran „könyvméretű számítógépeknek” nevezik.

Az eszköz egyébként komoly biztonsági protokollokkal van ellátva, azaz csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet arról adatot másolni számítógépre vagy más eszközre SD-kártya segítségével. Ez nem újdonság, Észak-Korea a saját készítésű telefonjainál is alkalmazott olyan korlátozásokat, melyek megakadályozzák az azon található információ megosztását.

A tabletet egy helyi cég, a Checom Technology Joint Venture Company gyártotta. A vállalat a telefonokat hasonló márkanévvel készíti, mellette MP3 lejátszókat is gyártanak.