Újabb recessziós jóslat érkezett

Goldman sachs
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs amerikai nagybank nem vár recessziót idén a világ vezető gazdaságaiban, azonban úgy látja, az alacsony profitnövekedés komoly fenyegetést jelent az USA és Európa teljesítményére. A pénzintézet elemzői szerint éppen ezért „éles lassulásra" lehet készülni.
Vágólapra másolva!

Továbbra is kitart azon álláspontja mellett a Goldman Sachs, hogy nem várható recesszió 2019-ben a világ legnagyobb gazdaságaiban – mondta a CNBC-nek Peter Oppenheimer, a bank szakembere. Hozzáetette, bár a tavalyi év végén igen erősen leminősítették az amerikai gazdaság teljesítményére vonatkozó prognózisokat, és igencsak szűkültek a pénzügyi kondíciók, a bank mégsem vár konkrét recessziót.

Egy éles lassulásra azonban számítanak az elemzők

– figyelmeztetett Oppenheimer. Kiemelte továbbá, a piac túl messzire ment az amerikai gazdasági gyengülés beárazásában, mint az a Goldman szerint indokolt lett volna.

Növekvő pesszimizmus

Oppenheimer szavai egy olyan környezetben érkeztek, amikor számos elemző találgatja, mekkora pesszimizmus indokolt a világgazdaságban, és különösen az Egyesült Államok tekintetében. Elsősorban az amerikai jegybanki kamatemelési sorozat, a kereskedelmi konfliktusok, valamint más geopolitikai feszültségek okoznak komolyabb aggodalmat az elemzők és a piaci szereplők körében.

Jogos a piaci szereplők recessziós aggodalma? Forrás: 123rf.com

Ezt a negatív hangulatot támasztja alá, hogy egy decemberben, 500 amerikai intézményi befektető bevonásával készült felmérés szerint

a többség arra számít, hogy a történelem leghosszabb bikapiaca 2019-ben véget ér.

A Natixis kutatásából emellett kiderül, a válaszadók 41 százaléka azt tervezte, visszafogja az amerikai részvénypiaci kitettségét.

Ezt előzte meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberi figyelmeztetése, melynek során 0,2 százalékponttal 3,7 százalékra fogták vissza a világgazdaság növekedési előrejelzését. Később a Világbank átfogó prognózisa is arra utalt, hogy érdemes óvatosnak lenni a lassuló növekedés közepette.

Fókuszban a Fed

A piaci szereplők körében az egyik legnagyobb kérdést az jelenti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a jelenlegi környezetben milyen ütemben folytatja a szigorítását. Decemberben a központi bank a 2,25-2,50 százalékos tartományba emelte az irányadó kamatot, és a Fed hivatalnokai jelenleg úgy számolnak, hogy idén két további szigorítás várható – ez egyébként már kevesebb, mint a korábban belengetett három.

A Goldman szintén két kamatemelésre számít 2019-ben, azonban a banknál úgy látják, ez változhat, amennyiben a növekedés tovább lassul.

Ráadásul a Fed döntéshozói is jelezték, hogy rövidtávon szüneteltethetik a kamatemelést, ami válasz lehet a pénzügyi kondíciók tavaly év végén tapasztalt igen éles beszűkülésére – mondta Jari Stehn, a Goldman közgazdásza. Hozzátette, az inflációs adatok is alátámaszthatják, hogy a Fed nagyobb türelmet tanúsítson a normalizálási folyamatban.

Az amerikai jegybank megmenti a tőzsdéket? Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Ezzel együtt a szakember jelezte, a banknál nem számítanak arra, hogy a Fed kamatemelési ciklusa véget érne.

Probléma lehet azonban, hogy a piacok talán túllőttek a célon, és már egyenesen kamatcsökkentéseket kezdtek beárazni kamatemelés helyett

– figyelmeztetett az elemző. Ez azt jelenti, hogy a piaci szereplők elkezdték biztosra venni, hogy a lassuló gazdaság és a volatilis piacok arra fogják ösztönözni a Fedet, hogy újra támogatóan lépjen föl.

Fókuszban a profitok

Noha a pénzügyi piacok 2019 legelején ledolgoztak valamennyit a korábbi veszteségeikből, a vállalati gyorsjelentések rendkívül fontosak lesznek a következő időszak irányainak meghatározásakor.

Bár Oppenheimer nem számít arra, hogy a profitjelentések durva részvénypiaci szakadásokat hoznának, mindazonáltal figyelmeztetett, a profitnövekedések a vártnál lassabbak lehetnek.

A Goldmannál ugyanis úgy számolnak, hogy a profitnövekedési konszenzus világszerte túl magas erre az évre. A bank előrejelzése szerint az USA-ban a bővülés 6 százalék körül alakulhat, ami igen jelentős lassulás lenne a tavalyi 23 százalékos növekedéshez képest. Emellett az európai cégektől 4 százalékos profitnövekedést vár a bank, amely bár pozitív eredmény, mégis alatta van a jelenlegi konszenzusnak.