Itt a gyorsjelentési szezon: elmaradt a várakozásoktól az óriásbank

Ez a világ 15 legerősebb bankja – galéria, J.P. Morgan
6, JPMorgan Chase, Amerikai Egyesült Államok, 2,53 ezer milliárd dollárnyi tőke
Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb bevételt és nyereséget ért el a JP Morgan Chase a tavalyi negyedik negyedévben a vállalati és befektetési banki tevékenység, valamint a vagyonkezelési üzletág gyengébb teljesítményének következtében. 
Vágólapra másolva!

A most közzétett vállalati gyorsjelentés adatai szerint a legnagyobb amerikai bankcsoport negyedéves bevétele éves összevetésben 4,07 százalékkal, 26 milliárd 804 millió dollárra nőtt. Ezen belül a nettó kamatbevételek 5,53 százalékkal, 15,7 milliárd dollárra emelkedtek.

Az adózott eredmény 7 milliárd 66 millió dollárt, részvényenként 1 dollár 98 centet tett ki, szemben az egy évvel korábbi 4 milliárd 232 millió dollárral, egy részvényre vetítve 1 dollár 7 centtel. A teljes profit 67 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség pedig 85 százalékkal emelkedett éves összevetésben, aminek azonban az az oka, hogy a tavalyi utolsó negyedévben az adószabályok változása miatt egyszeri tételek 2,4 milliárd dollárt vittek el a nyereségből.

Elemzők erősebb számokra, 26,84 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 2 dollár 20 centes nyereségre számítottak.

Az egész évet tekintve a JP Morgan Chase bevétele 8 százalékkal 109 milliárd 29 millió dollárra nőtt. A bankcsoport nyeresége 33 százalékkal 32 milliárd 474 millió dollárra nőtt. Az egy részvényre jutó hígított nyereség 43 százalékkal 9,00 dollárra kúszott fel.

illusztráció Forrás: Imaginechina/dycj - Imaginechina/Dycj

A vártnál gyengébb beszámoló közzététele után a JP Morgan Chase árfolyama a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 2,57 százalékkal, 98,35 dollárra süllyedt New Yorkban. Az elmúlt egy év alatt 10,41 százalékkal csökkent az árfolyam.

A riválisok közül elsőként a Citigroup tette közzé beszámolóját.

A vagyona alapján negyedik legnagyobb amerikai bank a vártnál jobb eredményről adott számot, főleg költségcsökkentési programjának köszönhetően a negyedik negyedévben a kiigazított nyeresége éves összevetésben 14 százalékkal, 4,21 milliárd dollárra nőtt. A Citigroup árfolyama hétfőn 3,95 százalékos pluszban, 58,93 dolláron zárt New Yorkban, de az egy évvel korábbihoz képest piaci tőkeértéke így is 23,31 százalékkal volt alacsonyabb.