A várakozásoknál is jobban csökkent az infláció Magyarországon

infláció, inflációs, vásárlás, üzlet, bolt, áruház, áremelés, ár, vásárló, vevő
Vágólapra másolva!
Tavaly a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt.  Decemberben átlagosan 2,7 százalékkal emelkedtek árak, azaz tovább lassult az infláció az októberi 3,8, és a novemberi 3,1 százalékos ütemről – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkentek az árak tavaly decemberben, ugyanúgy, mint az előző hónapban. Az elemzők 3 százalék körüli éves átlagos inflációt vártak 2018-ra.

A maginfláció 2,8 százalékra emelkedett az előző havi 2,6 százalékpontról. Noha a bérköltségek és a kereslet növekedése néhány részterület, valamint a termelői árak kivételével alig érzékelhetőek, a nyár elején látott forintgyengülés hatását mutatja a tartós fogyasztási cikkek minimális drágulása.

Mivel a forint némileg visszakorrigált, és jövőre a Takarékbank elemzői további pozitív korrekcióra számítanak, ezért további inflációnövelő hatást nem várnak, sőt, némileg visszarendeződhetnek az árak.

A közeljövőben ugyanakkor komolyabb inflációs kockázatot jelenthet az észak-európai aszály által okozott terményár-emelkedés, ami gyorsíthatja az élelmiszerek drágulását.

22,4 százalékkal nőttek az idényáras élelmiszerek árai, a liszt 10,5, a kenyér 6,4 százalékkal drágult, ezzel szemben a tojás ára 26, a cukor ára 12,9 százalékot csökkent. A tejtermékek és a tojás árának emelkedése jelentősen mérséklődött. Így az élelmiszerárak összesen 4,7 százalékkal emelkedtek. 5,2 százalékponttal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezen belül a dohányáruk ára 7,4 százalékkal drágultak. A járműüzemanyagokért 1 százalékkal kellett többet fizetni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A tavalyi őszi hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzött az infláció, az üzemanyagárak további esése miatt januárban 3 százalék alatt maradhat a drágulás üteme, majd a következő hónapokban ismét e fölé a szint fölé emelkedhet az infláció. A Takarékbank éves átlagban 3 százalékos inflációra számít idén a tavalyi 2,8 után.

A tartós tejek áfájának csökkentése miatt a tejárak csökkenthetnek, ezt azonban nagyrészt ellensúlyozza a népegészségügyi termékadó emelése és kiterjesztése.

A maginfláció ugyanakkor tartósan elérheti a 3 százalékot idén. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését.