Az építőipar termelése tavaly novemberben 27,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami július óta a legélénkebb növekedés – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző havihoz mérten 4,4 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés.

Az épületek építése az előző havi 15,7 százalékos ütemet követően 17,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Az egyéb építményeké 40,2 százalékkal nőtt az októberi 30,5 és a novemberi 21,9 százalékos emelkedést is felülmúlva.

IllusztrációForrás: Pixabay

Az épületeknél ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést – fűzte hozzá a KSH.

A megkötött új szerződések volumene 30,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az épületek építésére kötött szerződéseké 14,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 45,6 százalékkal volt nagyobb.

IllusztrációForrás: Origo

Novemberben ipari épületekre, illetve út- és vasútépítésekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

A múlt év január-novemberében 22,9 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest, az épületek építése 16,1 százalékkal a mélyépítési munkák volumene 32,5 százalékkal nőtt, ami megközelíti az előző évi 35,4 százalékos mértéket.

Az építőipar továbbra is stabilan erősödő pályán mozog, egyre dinamikusabb a hozzájárulása a GDP-hez a relatíve kis súlya ellenére. 2019-ben 16 százalék feletti növelkedésre számítunk – mondta az adatokat kommentálva Horváth András, a Takarékbank elemzője.

IllusztrációForrás: DDC

Idén az újlakás átadási hullám fogja húzni az építőipart, legalább 25 ezer lakás átadására számít a szektor az idei évben. Emellett a budapesti irodapiacon 700 ezer négyzetméter van megvalósítási fázisban, ami szintén érdemi átadási hullámot fog eredményezni a következő 1-2 évben, a jelenlegi 3.5 millió négyzetmétert valamivel meghaladó állományhoz képest is.

A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős probléma az iparágon belül, annak ellenére is, hogy az építőipar foglalkoztatotti létszáma történelmi csúcson áll, de a lezajlott bővülésnek a jelentős része képzetlen munkaerőből áll, ami tovább nehezíti a kivitelezések teljesítését – fűzi hozzá az elemző.

Az építőiparban jelentős mértékű béremelkedésre és fehéredésre várható a következő években.

Ezzel párhuzamosan lehet számítani a hatékonyság fokozódására, így tovább folytatódhat a már megkezdődött trend, hogy a szakképzett munkaerő fokozatosan visszaáramlik a hazai gazdaságba és enyhülhet a kivitelezői kapacitáskorlát.