Dollármilliárdokat költöttünk haszontalan karácsonyi ajándékokra

2019.01.15. 18:32

Globálisan az emberek egyre többet költenek a különböző ünnepek előtt ajándékokra, viszont sokszor fordul elő az is, hogy az általuk jónak tartott ajándékra valójában nincs is szüksége annak, aki kapja. A Finder.com felméréséből kiderült az is, hogy pontosan mennyi pénzt dobunk ki így évente a kukába.

A finder.com felmérése szerint 2018-ban az amerikaiak 13 milliárd dollárt költöttek olyan karácsonyi ajándékokra, amelyek haszontalanok voltak. A válaszadók 56 százaléka átlagosan legalább egy olyan ajándékot szokott kapni, amely a kukában, vagy a szekrény legmélyén fog landolni.

A lista élére a ruházati cikkek és kiegészítők kerültek, hiszen a felmérésben résztvevők 34 százaléka kapott ebbe a kategóriába tartozó nem kívánatos terméket. Ezeket követték a háztartási eszközök, majd a parfümök és egyéb kozmetikumok.

illusztrációForrás: Shutterstock/Science Photo Library/Caia Images

Meglepően sokan, az emberek 29 százaléka tartja meg ezeket az ajándékokat, míg 22 százalékuk visszaváltja.

A felmérés szerint az ezredfordulósok (1977-1995) számára a legnehezebb ajándékot vásárolni, hiszen 68 százalékuk szokott olyan meglepetést kapni, amit nem akar. Őket az X generáció 58 százalékkal, majd a baby boomerek következnek 41 százalékkal.

A moneysavingexpert.com adatai szerint a briteknél összesen 60 millió olyan ajándékot adtak oda karácsonykor, amelyek egyáltalán nem okoztak örömöt. Az Independent szerint összesen 4 millió brit váltotta vissza félresikerült ajándékát a karácsonyt követő hetekben, átlagosan 35 font értékben. A GoCompare adataira alapozva ez azt jelenti, hogy 143 millió fontnyi ajándék került vissza a boltokba.