Még soha nem adtak el ennyit ezekből az autókból

Volkswagen ID
The concept car I.D. by Volkswagen is presented on the first day of the press days of the Paris motor Show, on September 29, 2016. (Photo by ERIC PIERMONT / AFP)
Vágólapra másolva!
A Volkswagen (VW) 800 millió dolláros fejlesztést hajt végre az amerikai Tennessee állambeli gyárában, ahol elektromos autókat fog gyártani. Az autógyártó konszern tavaly eladási rekordot ért el.
Vágólapra másolva!

A VW 800 millió dollár befektetéssel bővíti az egyesült államokbeli Chattanoogában található gyárát, ahol ezer új munkahelyet teremt, és a tervek szerint 2022-től megkezdődik az elektromos autók gyártása.

A Volkswagen jelenleg két autótípust készít Chattanooga-i üzemében, amelyben 2011-ben kezdődött a termelés 23 évvel azután, hogy a német cég 1988-ban felhagyott az autógyártással az Egyesült Államokban.

A VW tavaly értékesítési rekordot ért el. A Volkswagen AG minden összesen 10,83 millió járművet értékesített a múlt évben, 0,9 százalékkal többet, mint 2017-ben.

Forrás: AFP/Eric Piermont

A csoporton belül a Skoda, a Seat, a Porsche és a Lamborghini márkák is eladási rekordot értek el. Legnagyobb piacán, Kínában 4,21 millió autót értékesített 2018-ban a társaság, 0,5 százalékkal többet, mint 2017-ben. A konszern forgalma tavaly csak Észak-Amerikában csökkent, 2 százalékkal.

A december viszont elég gyengére sikerült, mert az eladások ebben a hónapban 8,4 százalékkal, 916 ezer darabra csökkentek, ezen belül Kínában 12,5 százalékkal, 402 ezerre.

A kínai értékesítések visszaesése az Egyesült Államokkal elmélyült kereskedelmi ellentétek és az ezzel összefüggésben megemelkedett importvámok miatt elbizonytalanodott vásárlói magatartással hozható összefüggésbe.