Stabil bankot vett Bulgáriában az OTP

OTP Bank
Budapest, 2017. augusztus 11. Az OTP Bank Kálvin téri fiókjának bejárata. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az Expressbank megvásárlásával jól működő, stabil bankot vett Bulgáriában az OTP – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az OTP csoport legutóbbi bulgáriai tranzakciójáról, a Societe Generale Expressbank (SGEB) és leányvállalatai megvásárlásáról tartott sajtótájékoztatón, szerdán Szófiában.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank szerdán arról tájékoztatta a Budapesti Értéktőzsde honlapján a tőkepiaci szereplőket, hogy az OTP bulgáriai leánybankja, a DSK Bank EAD és a Societe Generale Csoport között tavaly augusztus 1-jén megkötött adásvételi szerződés alapján ezen a héten kedden megtörtént a tranzakció pénzügyi zárása.

Ennek eredményeként a Societe Generale bolgár leánybankja, a Societe Generale Expressbank ("SGEB") 99,74 százalékos részesedése, valamint az SGEB egyéb bolgár leányvállalatai a DSK Bank EAD tulajdonába kerültek.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Az SGEB 6,4 százalékos piaci részesedésével a bolgár bankszektor hetedik legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és vállalati piacon egyaránt aktív pénzintézet. Az akvizíció eredményeként az OTP csoport még inkább meghatározó piaci szereplővé válik Bulgáriában.

Az integráció várhatóan 2020-ban zárul le.

Az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján még a múlt héten közölte, hogy a bolgár cégbíróság bejegyezte a bolgár DSK Bank EAD leánybankban megvalósított tőkeemelést. Ezzel az OTP bolgár leánybankja jegyzett tőkéjének összege 154 millió leváról 1 milliárd 327 millió levára emelkedett (1 leva= 164 forint).

Az OTP múlt heti közleménye szerint az OTP Bank bolgár leánybankjában, a DSK Bankban végrehajtott tőkeemelés összefüggésben van a Societe Generale Expressbank (SGEB) és leányvállalatai megvásárlására tavaly aláírt szerződés pénzügyi teljesítésével.

Csányi Sándor Szófiában hangsúlyozta: az OTP Bank 2003 óta van jelen Bulgáriában és az elmúlt 15 év során folyamatosan nyereségesen működött. Az OTP végig "jó gazdája" volt a DSK-nak, amely a bulgáriai bankpiac stabil pénzintézete. Arról is szólt, hogy az anyabank, a magyarországi OTP az Európai Központi Bank legutóbbi stressz-tesztjén a kilencedik helyen végzett, így elmondható, hogy az OTP az EU egyik legstabilabb pénzintézete. Arról is szólt, hogy az OTP csoport jelenleg 9 országban van jelen, 18 millió ügyféllel és 1600 fiókkal rendelkezik.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Kiemelte: "arra törekszünk, hogy az OTP leánybankja legyen a legnagyobb bank Bulgáriában". Mint mondta, az Expressbank megvételével jó üzletet kötött az OTP csoport, ez egy kiváló bank, de az üzlettel a bolgár lakosság és a bolgár vállalati ügyfélkör is nyer.

Csányi Sándor nem közölte az Expressbank vételárát, jelezte, annak közléséhez az eladó banknak hozzá kellene járulnia.

A DSK a tavalyi adatok szerint 357 fiókkal, 4780 dolgozóval és 900 bankautomatával rendelkezett, az Expressbanknak 136 fiókja, több mint 1.500 dolgozója és több mint 200 ATM-je volt.

Csányi Sándor kérdésre elmondta: még az idén 2 országban újabb bankot vásárol az OTP, nevezetesen Albániában és Szerbiában már megkötötték a szerződést, és azt is vizsgálják, hogy Szlovéniában is akvizíciót hajtanak végre.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bencsik László, a bankcsoport vezérigazgató-helyettese a szófiai sajtótájékoztatón közölte: 2017-ben az Expressbank mérlegfőösszege 3,6 milliárd euró volt, adózás utáni nyeresége 56 millió eurót ért el, a vállalati hitelállománya 1,15 milliárd eurót tett ki.

A DSK Csoport 2018 első kilenc hónapjában 20,8 százalékos tőkearányos megtérülésnek megfelelő 38,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami forintban 5 százalékos éves emelkedés. Ebből a tavalyi harmadik negyedévben elért adózott nyereség 14,3 milliárd forintot tett ki, 26 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Csányi Sándort bulgáriai látogatása során fogadta Bojko Boriszov, Bulgária miniszterelnöke.