Teljesen megújul és korszerűsödik a Fertő tó környéke az ország legnagyobb turisztikai fejlesztése során. A következő cikkben bemutatjuk a Modern Városok Program által 30 milliárd forintból megvalósuló beruházás fontosabb elemeit, amelyek között van egy látványos videó is.

Létrehozni egy hosszú távon fenntartható, természeti és a térségbeli értékeket bemutató egységet, amely felpezsdíti Sopron térségének turisztikai életét – ez a célja a beruházásnak, amelynek keretében teljesen megújul a Fertő tó magyar szakasza - olvasható a Sopron Média cikkében.

Ez egy régóta várt fejlesztés. Aki kötődik a tóhoz vagy környékéhez, tudja, hogy a jelenlegi állapotok szükségessé tesznek egy átfogó korszerűsítést. A fejlesztés rendkívül szerteágazó – szögezte le Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Ez az ország legnagyobb turisztikai beruházása. Teljes infrastrukturális és közműcserét hajtunk végre, de az épület, és szolgálati szektor kínálatot is fejlesztjük, kibővítjük – fűzte hozzá.

A Fertő tavi fejlesztések látványterveForrás: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A projekt mögött többéves hatósági ügymenet áll. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a beruházási terület a határon fekszik, ráadásul Natura2000-es természetvédelmi terület. Azonban, a hatóságokkal kiválóan tudtunk együttműködni, így minden szükséges engedély, hatósági dokumentum a rendelkezésre áll – részletezte Kárpáti Béla. 2018 decemberében elkezdődtek a területen az előkészítési munkálatok, a fakitermelések és a nádaratás. Ennek köszönhetően a mélyépítéssel járó, összetettebb munkálatok már 2019 májusában elindulhatnak.

A projekt több társadalmi csoportot is érint: a horgásztársadalmat, a vitorlásokat és szörfösöket, a területen bérleti vagy egyéb jogviszonnyal rendelkezőket, valamint a kirándulókat és a környék lakóit is. 

Valamennyi érintett közösséggel folytattunk már komoly egyeztetéseket, és a térség polgármestereivel is többször leültünk tárgyalni – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Egyebek között kétsávosra bővítik a bekötőutat és gyalogutat, illetve egy elkerített kerékpárutat építenek mellé. Ötszáz fős csónakkikötőt létesítenek, amely szükség esetén bővíthető. 

A vezérigazgató szerint idén nem érdemes nagyobb fürdőzéseket tervezni a Fertő tó partjára. Jogi kérdés, hogy a beruházás során a munkaterület mikor lesz olyan állapotban, hogy átadható legyen – hangsúlyozta Kárpáti Béla. 

A sétahajózás esete a legnehezebb kérdések közé tartozik. Ez egy szervezett üzleti tevékenység, a tavaly is hajóztató társaságok szerződései jelenleg felmondás alatt állnak. A pihenő azonban nem lesz tartós, ugyanis az öböl modern kikötővel is bővül majd, így a sétahajózás számára is új lehetőségek nyílnak majd meg.