Bepánikolt Kína? Rekordmennyiségű pénzt nyomtak a bankrendszerbe

PBOC People's Bank of China Kína jegybank
--FILE--View of the Taiyuan branch of the People's Bank of China (PBOC), China's central bank, in Taiyuan city, north China's Shanxi province, 27 August 2014. The secret of any reform of China's criticised financial regulatory system will involve more than simply merging the mainland's different regulatory authorities, says a former central bank official. Wu Xiaoling, a former vice-governor of the People’s Bank of China (PBOC), said in Beijing on Thursday (19 November 2015) that a new regulatory regime should ensure the central bank had control over the financial sector. Her comments came during heated discussions about how to overhaul the mainland's financial regulation, which was criticised over its clumsy response following this summer's stock market crash. "It is unlikely to scrap the current system and start all over again," Wu, vice director of the Financial and Economic Committee of the National People's Congress, told the annual Caijing conference. The widely used term "one bank, three commissions" - the current financial regulatory regime - refers to the the PBOC, the central bank, the China Banking Regulatory Commission, China Securities Regulatory Commission and China Insurance Regulatory Commission. Wu said the central bank, as the lender of last resort, should be at the centre of the new financial regulatory regime, which would enable it to collect comprehensive market information.
Vágólapra másolva!
A kínai központi bank nettó 560 milliárd jüant – 83 milliárd dollárnak megfelelő összeget – pumpált szerdán a bankrendszerében, ami egynapos rekordnak számít. Ez újabb jele annak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága hatalmas negatív nyomásnak van kitéve.
Vágólapra másolva!

Egynapos rekordnak számító összeget, 83 milliárd dollárnak megfelelő jüant pumpált a kínai központi bank (PBOC) az ország bankrendszerébe, ami arra utalhat, a jegybank megrémült egy esetleges likviditási válságtól. Az elsődleges cél annak biztosítása, hogy a bankok megfelelő mértékben rendelkezzenek pénzeszközökkel. A háttérben részben az áll, hogy idén február 5-én lesz a kínai holdújév, és ilyenkor hagyományosan megnő a készpénz iránti kereslet – írja a CNBC.

A tőkepumpa önmagában még nem meglepő, mert a PBOC az év elején rendre komoly pénzmennyiséggel támogatja a bankrendszert.

A mostani lépés jelentősége azonban egyrészt a rekord mértékében áll, másrészt abban, hogy a jegybank csupán néhány napja csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját,

aminek következtében 116 milliárd dollárnak megfelelő tőke szabadult fel hitelezési célokra.

Szinte folyamatos a 10 éves lejáratú kínai állampapír hozamának csökkenő trendje Forrás: Investing.com

Ráadásul a kínai vezetés ezen a héten megerősítette, több különböző eszközökkel is élénkíteni akarja a kínai gazdaság teljesítményét, ami fontos jelzés a piacoknak, tekintve a hét elején közzétett, rendkívül gyenge külkereskedelmi adatokat.

A Reuters értesülései szerint egyébként a kínai kormány várhatóan 6-6,5 százalék között határozza majd meg az idei GDP-növekedési célját, amelyet a forgatókönyv szerint márciusban hagy majd jóvá a parlament.

A mostani jegybanki lépés jelentőségét az is mutatja, hogy

a 10 éves lejáratú kínai állampapír hozama nem sokkal a döntés után 3,11 százalékig esett, ami két éve a legalacsonyabb szintnek számít.

A piaci szereplők tehát a kínai gazdaság lassulására számítanak.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy jelenleg éppen az adófizetési időszak tetőpontja van Kínában, és a bankrendszer teljes likviditása igen gyors ütemben csökken. Miközben tehát a kínai vállalatok már több mint egy éve küszködnek finanszírozási és likviditási nehézségekkel, ezen a héten több mint ezer milliárd dollárnak megfelelő adót is meg kell fizetniük.

Rekord mértékű tőkét pumpált a bankrendszerbe a kínai jegybank Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi

Mindazonáltal az elemzői vélemények azt is hangsúlyozzák, hogy a piaci szereplőknek óvatosan kell bánniuk a PBOC szezonális lépéseinek értékelésével.

A Nomura vezető kínai közgazdásza kiemelte, arra számítanak, hogy a jegybank további élénkítéseket fog végrehajtani,

és a mostani lépés is arra utal, hogy a PBOC kiemelt figyelmet szentel a stabilitás megteremtésének annak érdekében, hogy elkerüljön egy esetleges likviditási sokkot.