Bepánikolt Kína? Rekordmennyiségű pénzt nyomtak a bankrendszerbe

2019.01.16. 16:03

A kínai központi bank nettó 560 milliárd jüant – 83 milliárd dollárnak megfelelő összeget – pumpált szerdán a bankrendszerében, ami egynapos rekordnak számít. Ez újabb jele annak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága hatalmas negatív nyomásnak van kitéve.

Egynapos rekordnak számító összeget, 83 milliárd dollárnak megfelelő jüant pumpált a kínai központi bank (PBOC) az ország bankrendszerébe, ami arra utalhat, a jegybank megrémült egy esetleges likviditási válságtól. Az elsődleges cél annak biztosítása, hogy a bankok megfelelő mértékben rendelkezzenek pénzeszközökkel. A háttérben részben az áll, hogy idén február 5-én lesz a kínai holdújév, és ilyenkor hagyományosan megnő a készpénz iránti kereslet – írja a CNBC.

A tőkepumpa önmagában még nem meglepő, mert a PBOC az év elején rendre komoly pénzmennyiséggel támogatja a bankrendszert.

A mostani lépés jelentősége azonban egyrészt a rekord mértékében áll, másrészt abban, hogy a jegybank csupán néhány napja csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, aminek következtében 116 milliárd dollárnak megfelelő tőke szabadult fel hitelezési célokra.

Szinte folyamatos a 10 éves lejáratú kínai állampapír hozamának csökkenő trendjeForrás: Investing.com

Ráadásul a kínai vezetés ezen a héten megerősítette, több különböző eszközökkel is élénkíteni akarja a kínai gazdaság teljesítményét, ami fontos jelzés a piacoknak, tekintve a hét elején közzétett, rendkívül gyenge külkereskedelmi adatokat.

A Reuters értesülései szerint egyébként a kínai kormány várhatóan 6-6,5 százalék között határozza majd meg az idei GDP-növekedési célját, amelyet a forgatókönyv szerint márciusban hagy majd jóvá a parlament.

A mostani jegybanki lépés jelentőségét az is mutatja, hogy a 10 éves lejáratú kínai állampapír hozama nem sokkal a döntés után 3,11 százalékig esett, ami két éve a legalacsonyabb szintnek számít. A piaci szereplők tehát a kínai gazdaság lassulására számítanak.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy jelenleg éppen az adófizetési időszak tetőpontja van Kínában, és a bankrendszer teljes likviditása igen gyors ütemben csökken. Miközben tehát a kínai vállalatok már több mint egy éve küszködnek finanszírozási és likviditási nehézségekkel, ezen a héten több mint ezer milliárd dollárnak megfelelő adót is meg kell fizetniük.

Rekord mértékű tőkét pumpált a bankrendszerbe a kínai jegybankForrás: Imaginechina/Xie zhengyi

Mindazonáltal az elemzői vélemények azt is hangsúlyozzák, hogy a piaci szereplőknek óvatosan kell bánniuk a PBOC szezonális lépéseinek értékelésével.

A Nomura vezető kínai közgazdásza kiemelte, arra számítanak, hogy a jegybank további élénkítéseket fog végrehajtani, és a mostani lépés is arra utal, hogy a PBOC kiemelt figyelmet szentel a stabilitás megteremtésének annak érdekében, hogy elkerüljön egy esetleges likviditási sokkot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK