A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újra megrendezte a hazai tőkepiac egyik legkiemelkedőbb eseményét, a BÉT Legek 2018 rendezvényét. A tőzsde a díjátadó keretében 18 kategóriában díjazta az előző év legjobb tőkepiaci teljesítményeit, a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló, szakmai zsűri elbírálása és a piaci teljesítmények alapján. A BÉT közleményéből kiderül, hogy az év befektetési szolgáltatója az OTP Bank Nyrt., a legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cég pedig a Concorde Értékpapír Zrt. lett, de díjat kapott Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. volt vezérigazgatója is. Az eseményen a BÉT bemutatta a 2018-as évre vonatkozó stratégiai jelentését is.

A tőkepiac fejlesztéséért járó díjat Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. volt vezérigazgatója kapta. Az idei évben új kategóriaként bekerültek az év külföldi kötvénykibocsátóját (Bank of China), valamint az év jelzáloglevél kibocsátóját (OTP Jelzálogbank Zrt.) megillető kitüntetések is.
Az év részvénykibocsátója kategória idén kifejezetten a BÉT Xtend piacon elért eredményeket honorálta (Megakrán Nyrt.), illetve díjat kapott az év alaptőkeemelése (Konzum Nyrt.) is. A befektetői tudatosság építéséért legaktívabb szerepet vállaló személyre bárki megtehette ajánlását, az év hazairészvény-kereskedési platformjára (KBC Equitas) pedig a BÉT honlapján lehetett szavazni.

A BÉT Legek 2018 díjazottai

1. A hazai tőkepiac fejlesztéséért: Christopher Mattheisen, Magyar Telekom Nyrt.
2. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége: 1. Concorde Értékpapír Zrt., 2. Wood & Co, 3. Erste Befektetési Zrt.
3. Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége: Erste Befektetési Zrt.
4. Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége: Erste Befektetési Zrt.
5. Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége: Raiffeisen Bank Zrt.
6. Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója: OTP Bank Nyrt.
7. Az év alaptőkeemelése: Konzum Nyrt.
8. Az év részvénykibocsátója az Xtend piacon: Megakrán Nyrt.
9. Az év kötvénykibocsátója: Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
10. Az év külföldi kötvénykibocsátója: Bank of China
11. Az év jelzáloglevél kibocsátója: OTP Jelzálogbank Zrt.
12. Az év adatszolgáltatója: RND Solutions Zrt.
13. Az év befektetési szolgáltatója: OTP Bank Nyrt.
14. Kibocsátói transzparencia díj: Mol Nyrt.
15. Kibocsátói transzparencia mid-cap különdíj: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
16. Az év hazairészvény-kereskedési platformja: KBC Equitas
17. Befektetői tudatosság terjesztéséért: Sütő Ágnes, Magyar Bankszövetség
18. A legjobb befektetői kapcsolattartó: Réthy Róbert, Mol Nyrt.

2018 – A pezsgés éve a BÉT-en
A BUX csekély, 0,6 százalékos mínuszban zárta a 2018-as évet, a BÉT viszont így is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a legtöbb külföldi börzéhez viszonyítva. Az átlagos napi részvénypiaci forgalom elérte a 11,4 milliárd forintot, 6,7 százalékkal meghaladva a 2017-es értéket. A magas forgalom egyrészt köszönhető az év második felében tapasztalt megnövekedett volatilitásnak, másfelől a magyar tőzsdén listázott cégek egyedi sztorijainak. A tőzsde éves összesített azonnali részvénypiaci forgalma 3,7 százalékos növekedést produkálva, a megelőző évi 2690 milliárd forintról 2791 milliárd forintra duzzadt.
A négy blue chip részvény a teljes forgalom 89 százalékát adta a tavalyi évben, ami gyakorlatilag megegyezik a 2017-es részaránnyal. A tőzsdén jelen lévő cégek közül három, a Konzum Nyrt., az ALTEO Nyrt. és a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) papírjai feljebb léptek a prémium kategóriába, ahol immáron 19 vállalat részvényeit lehet megtalálni; valamint megjelentek a SZIT-ek (Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaságok) is a hazai börzén.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

A tőzsdére érkező friss tőke tekintetében is kimagasló teljesítményt nyújtott a 2018-as év. A már listázott cégek rekord nagyságú tőkeemelést hajtottak végre, 2018-ban közel 80 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a hazai parkettre, ami jelentős mértékben hozzájárult a hazai tőkepiaci kapitalizáció növekedéséhez. Ez az érték a 2018-as becsült GDP értékéhez viszonyítva az év végére elérte a 20 százalékot, ami 5,3 százalékkal magasabb, mint a 2017. év végi állapot.

A BÉT Legek díjakról
A Budapesti Értéktőzsde közel húsz éve minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díjak odaítéléséről a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri dönt. A legtöbb kategóriában kvantitatív módszertan (például forgalmi adatok) alapján lesz eredmény és kerülnek díjazásra a legjobbak. Az év hazairészvény-kereskedési platformja és a befektetői tudatosság építése kategóriáknál a beérkezett pályázatok, valamint - előbbi esetében - a felhasználók értékelése alapján állapítják meg a győzteseket.

A BÉT Legek rendezvényről

A Budapesti Értéktőzsde egyik kiemelt rendezvénye a BÉT Legek díjátadó, ahol több kategóriában jutalmazza a tőzsde az előző év kiemelkedő teljesítményeit. Az évindító januári BÉT Legek díjak átadásával a BÉT értékeli az előző évet és ünnepélyes keretek között elindítja a következőt.
A BÉT Stratégiai Jelentésről
A Budapesti Értéktőzsde 2016–2020 időszakra vonatkozó stratégiájának alapvető célja egy olyan átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési program kidolgozása és megvalósítása Magyarországon, melynek eredményeképpen a tőkeági forrásbevonás szerepe növekszik a magyar vállalatok finanszírozásában, hatékonyan kiegészítve a jelenleg túlsúlyban lévő banki hitelezést. A Stratégiai Jelentés éves beszámolót nyújt arról, hogy a BÉT mit valósított meg a 2016–2020-as időszakra szóló ötéves stratégiai tervéből az adott évben. A kiadvány egyúttal kitekintést nyújt a következő év vállalásaira és folyamatban lévő feladataira is.

Teljessé vált továbbá a Budapesti Értéktőzsde középvállalatoknak nyújtott szolgáltatáscsomagja. Az évente megjelenő BÉT50 kiadvány révén a figyelem középpontjába került további 50 sikeres magyar vállalkozás. Az ELITE Programhoz, a Budapesti Értéktőzsde és a Londoni Értéktőzsde a vállalati edukációt, a tőkepiaci finanszírozás elősegítését és a kis- és középvállalkozások fellendítését célzó közös együttműködéséhez idén 9 új hazai vállalat csatlakozott, ezzel Magyarország összesen 17 vállalattal az elsők között vesz részt a programban.

Forrás: MTI/Marjai János

A BÉT Xtend platformon, zártkörű tőkeemelési tranzakciókat követően két vállalat részvényeivel kezdték meg a kereskedést: az emeléstechnikai megoldásokkal foglalkozó Megakrán Nyrt., valamint a CyBERG Corp. Nyrt. papírjaival. 
2018 izgalmas év volt a Budapesti Értéktőzsde életében. Több tőzsdei cég is szintet lépett és került a prémium kategóriába, voltak tőkeemelések, bevezetések, nőtt a kereskedés volumene is, új termékek jelentek meg a BÉTa Piacon és immár a BÉT Xtenden is megjelentek az első szereplők. A magyar tőzsde körül pezseg az élet - nyilatkozta Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.