A Hays Hungary mérnöki toborzó csapatát az Autopro.hu arra kérte, saccolják meg, nagyságrendileg hogyan alakulnak a mérnöki bérek a debreceni BMW-nél.

A Hays Hungary adatai alapján egy pályakezdő mérnök a debreceni térségben jelenleg 350-400 ezer forint havi bruttó fizetésre számíthat, egy legalább hároméves tapasztalattal rendelkező kollégája 450-500 ezer forinttal kalkulálhat, míg egy vezető akár 600-650 ezer forinttal.

Közép és Nyugat-Magyarország között nincs jelentős eltérés, tehát nem keres többet egy mérnök Pest megyében, mint Győrben. Ezektől csak a kelet-magyarországi régió tér el – hívta fel a figyelmet Vizkeleti László, a Hays Hungary csapatmenedzsere.

A BMW vajon hány százalékkal lendítheti meg a fizetéseket a térségben? – kérdezte az Autopro.hu a szakembert. – Egy jelölt számára munkahelyváltás által átlagosan 6-8 százalékos növekedés érhető el, körülbelül erre lehet számítani rövid távon. Hosszú távon akár 10 vagy 15 százalékos növekedés is reális, tekintve, hogy nem a BMW lesz az egyetlen új cég Debrecen térségében. Továbbá az ingatlanárak emelkedése, a befektetések mértéke, a közútfejlesztések tovább befolyásolhatják a béreket.

Debrecenben épül az új BMW-gyárForrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

Vizkeleti László úgy számol, a debreceni BMW pályakezdőknek 400-450 ezer forintot, tapasztalt mérnököknek 500-550 ezer forintot, míg vezetőknek 650-700 ezer forintot kínálhat majd. Biztosan jelentős munkaerő-áramlás fog megindulni a BMW irányába. Hogy mennyire lesznek bajban a kis- és közepes vállalkozások, azt az fogja eldönteni, hogy mennyire voltak felkészültek.

A BMW 2023-ra ígéri a termelés elindítását Debrecenben. A szakember szerint a kisvállalkozások akkor fogják növelni a mérnökeiknek adott fizetéseket, amint köztudomásúvá válik, hogy hamarosan elindulnak a felvételek a BMW-nél.