Kína növelni fogja a jüan árfolyamának rugalmasságát - ezt ígérte a kínai állami devizahivatal (SAFE) vezetője.

Pan Kung-seng Kína legnépszerűbb közösségi oldalán, a WeChat jegybanki oldalán közzétett írásában közölte, hogy Peking gyorsítja pénzpiacának kétirányú megnyitását és az ország tőkemérlegének rendezett megnyitását.

A kínai kormány folytatja a sanghaji és londoni tőzsde kereskedési rendszereinek összekapcsolását célzó erőfeszítéseit, és javítani fogja kötvénypiaci összekapcsolásának (Bond Connect) mechanizmusát - tette hozzá.

Pan Kung-seng nem árult el részleteket az árfolyam rugalmasabbá tételét célzó új lépésekről.

Rugalmasabb lehet a kínai jüan árfolyamaForrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

Kínai vezetők időről időre kinyilvánítják, hogy további intézkedéseket tesznek az ország piacainak megnyitására. A londoni és sanghaji tőzsde kereskedési rendszereinek összekapcsolását 2018 végére tervezték, de végül elhalasztották.

A Bond Connect mechanizmuson keresztül külföldi befektetők könnyebben bonyolíthatnak tranzakciókat a kínai belső (onshore) kötvénypiacon hongkongi értékpapír-kereskedők segítségével.

A program egyelőre csak "északi" irányban működik, azaz csak külföldi befektetők vásárolhatnak és adhatnak el kötvényeket hongkongi brókereken keresztül úgy, hogy nincs kereskedelmi számlájuk sem a szárazföldi Kínában.

A bejelentés összefügghet azzal, hogy Kínának egyre nagyobb nyomás alatt kell biztosítania likviditását. Ahogy az Investor megírta, a héten egynapos rekordnak számító összeget, 83 milliárd dollárnak megfelelő jüant pumpált a kínai központi bank (PBOC) az ország bankrendszerébe, ami arra utalhat, a jegybank megrémült egy esetleges likviditási válságtól.

Kína a londoni és sanghaji tőzsde összekapcsolásán dolgozikForrás: AFP/Imaginechina/An Xin

Az elsődleges cél annak biztosítása, hogy a bankok megfelelő mértékben rendelkezzenek pénzeszközökkel. A háttérben részben az áll, hogy idén február 5-én lesz a kínai holdújév, és ilyenkor hagyományosan megnő a készpénz iránti kereslet.

Az elemzők között konszenzus látszik abban, hogy Kínának mindenáron meg kell védenie likviditását. A befektetők dolgának könnyítésével pedig az idénre is impozánsra, 6-6,5 százalékra tervezett GDP-növekedés támogatásához készítheti elő a terepet.