Meghalt egy igazi amerikai mágnás

2019.01.18. 20:01

Jack Bogle, a Vanguard Group alapítója 89 évesen meghalt. Őt hívták a pénzvilágban az „indexbefektetések atyjá”-nak. Négy évtizede találta ki az indexalapú befektetést, 1974-ben alapította meg a Vanguardot és vezette be a Vanguard S&P 500-as tőzsdeindexbe fektető alapját.

Bogle filozófiája alapján nem egy-egy céget kell megtalálni, amibe érdemes fektetni, hanem meg kell venni egy egész piacot. Ahogy ő mondta, ne keresd a tűt a szénakazalban, vedd meg inkább az egész szénakazlat. A Kiszámoló.hu által idézett egy másik mondása is hűen kifejezi a filozófiáját: az idő a barátod, az impulzív döntések pedig az ellenségeid. Ne piszkáld a hosszú távú befektetéseidet, és ne aggódj a rövid távú, 2-3 éves kilengések miatt.

A másik nagy érdeme, hogy azt gondolta, nem kell lehúzni a befektetőket évi 2-3-4 százalékos kezelési díjakkal, mert sokkal kevesebb pénzből is lehet alapokat kezelni.

Jack Bogle, a Vanguard Group alapítójaForrás: Getty Images/FilmMagic/Taylor Hill

Eleinte rengetegen gúnyolták, különösen az aktív alapkezelők. Mára azonban az ETF-ek és a passzív befektetési alapok komoly kihívói lettek a drágán kezelt aktív alapoknak. Az általa alapított Vanguard 5100 milliárd dollárt kezel, jellemzően évi 0,01-0,2 százalékos költséggel. Nem is csoda, hogy az aktív alapok folyamatosan háttérbe szorulnak, az elmúlt 20 évben az aktívan kezelt alapok 13,4 százaléka tudott több hozamot felmutatni, mint a passzív alapok.

Paul Samuelson Nobel-díjas közgazdász szerint Bogle forradalmasította a befektetések piacát, újítása a könyvnyomtatás vagy a sajt felfedezéséhez hasonlítható.

Ha valaha szobrot állítanak annak az embernek a tiszteletére, aki a legtöbbet tette az amerikai befektetőkért, a legkézenfekvőbb választás Jack Bogle lenne – idézte a CNBC Warren Buffett amerikai milliárdost.Egy nagy ember távozott a pénz világából, rengetegen hálásak neki azért, amit véghez vitt a befektetések területén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK