Több mint 100 robotdolgozóját rúgta ki egy japán hotel

2019.01.18. 09:54

Eddig 243 robotdolgozója volt egy japán hotelnek Nagaszaki prefektúrában, most viszont a berendezések fele munka nélkül maradt, miután egyes vendégek panaszkodtak azokkal kapcsolatban - írja az Independent.

A Henn-na Hotel 2015-től fogadja a szállóvendégeket, és a létesítmény rögtön a különös, hotelekben eddig szokatlan megoldásaival hívta fel magára a figyelmet. Nem elég, hogy robotokat alkalmazott a különböző szolgáltatások biztosítására - például a poggyászok kezelése -, azok még ráadásul furcsák, esetenként rémisztők is voltak.

A recepción például velociraptorok fogadták az érkezőket.

A koncepció indulásakor nagy siker volt, így a vállalat több hasonló létesítmény gyors beindítása mellett döntött. Persze van, ahol némileg konvencionálisabb megoldást válaszottak, és csinos hölgyek formáját kapták a vendégfogadó mögött ücsörgők.

Érthető azonban, ha ezek az újdonságok nem minden vendégnek nyerték el a tetszését. A brit lap 2017-ben egyébként felkereste a szállodát, újságírói személyesen azt tapasztalták, hogy a szállodában egyetlen emberi alkalmazottat sem láttak.

Ha kíváncsi arra, milyen robotok dolgoznak a hotelekben, kattintson az alábbi fotóra, galériában mutatjuk "őket"!

Kattintson a képre!Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A dinórecepciósok mellett félkarú "poggyászfiú" és automatizált robotkertész is borzolta egyes vendégek kedélyeit. Valamint az, hogy nagyon hamar megmutatkoztak a robotok korlátai, melyeket egyébként a hotel is "kísérleti eszközöknek" tekintett.

A vendégeknek nem a robotokkal volt bajuk, hanem azok esetenkénti megbízhatatlanságával.

Előfordult, hogy egy robot tévedésből felébresztett hangosan horkoló vendégeket, és más korlátaik is kiütköztek alkalmazásuk során.

Végül a hotel vezetése úgy döntött, felére csökkenti számukat. Az nem derül, helyükre emberi alkalmazottak kerülnek-e.

A hotel, illetve a mögötte álló cég vezetése egyébként nem vesztette el derűlátását. Azt nyilatkozták, továbbra is szeretnének vendégeiknek újszerű élményt nyújtani, még akkor is, ha a technológiának finomodnia kell. A következő években további robothotelek megnyitását tervezik. Arról nincs információ, mi lesz a létszámleépítéssel érintett robotok sorsa.