Újabb kedvező prognózis a magyar gazdaságról: marad a növekedési ütem

Építőipar, munkás, épület
Nőtt a forgalom és csökkent a kockázat, de még nem értük el a válság előtti számokat
Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb GDP-növekedés hatására a Takarékbank megemelte a tavalyi évi előrejelzését 4,8 százalékra – írják elemzésükben. Mindezt arra alapozzák a pénzintézet szakértői, hogy a KSH adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben 4,9 százalékkal nőtt a hazai össztermék, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés 5,2 százalék volt, amire a rendszerváltás óta, de valószínűleg hosszú évtizedek óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság külső környezete egyre kevésbé tűnik támogatónak, amint az európai gazdaságok konjunktúrája egyre gyorsabb ütemben romlik. A legutóbbi európai adatok a növekedési ütem lassulására utalnak.

Az elemzések alapján viszont a magyar gazdaság növekedési üteme továbbra is erős maradhat.

Tavaly a harmadik negyedévben 4,9 százalékkal nőtt a hazai GDP, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedés 5,2 százalék volt.

Ez több évtizedes rekordnak számít.

A növekedés széles bázisú, mivel szinte minden gazdasági ágazat hozzájárult a növekedéshez, legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások és a 28 százalékkal dübörgő építőipar.

Száguld az építőipar Forrás: RIA Novosti/Konstantin Chalabov

Az előzetesen megjelent beruházási adatok után nem okozott meglepetést, hogy a beruházások fellendülése jelentős mértékben járult hozzá a GDP növekedéséhez. Az előzetesen megjelent havi kiskereskedelmi adatok pedig a fogyasztás továbbra is gyors, de némileg lassuló ütemű növekedésére utaltak.

A külkereskedelem ugyanakkor összességében fékezte a GDP növekedési ütemét. A tavalyi év hátralevő részére is hasonló dinamikára lehet számítani, így a tavalyi GDP-növekedési várakozásunkat 4,8 százalékra emeltük – írják a Takarékbank elemzői.

Az év második felében a fogyasztás dinamikája az erősödő bázis miatt kissé lassulhat, de így is meghatározó marad a GDP bővüléséhez.

A beruházások tovább húzzák a növekedést, a várható lakás- és irodaátadási hullám, a felfutó tisztán állami és uniós támogatású beruházások, jelentős feldolgozóipari, logisztikai, turisztikai és más beruházások hatására, amelyek még az idei évre is áthúzódnak.

Idén is stabil maradhat a GDP növekedés üteme Forrás: Shutterstock

A tavalyi év utolsó negyedévétől az ipar teljesítménye gyorsulhat, részben az előző évi alacsony bázis, részben a kapacitások üzembe helyezése, valamint új gépjárműmodellek hazai gyártásának elindulása miatt. Az ipar kedvező kilátásait a történelmi csúcsra ugró ipari bizalmi indexek, és az utóbbi hónapokban meglóduló új ipari rendelések is alátámasztják.

A kedvező áthúzódó hatások, valamint a folytatódó dinamikus reálbér, és ennek köszönhetően a fogyasztás markáns növekedése miatt

idén 4,2 százalékos GDP-növekedésre számítanak a pénzintézet elemzői.

Az infláció éves üteme a nyári-őszi hónapokban átmenetileg meghaladta a 3 százalékos célt, az infláció hullámzásának a hátterében döntően az üzemanyagárak változása áll. A tavalyi év végétől azonban az egy évvel korábbi emelkedő bázis, valamint az üzemanyagárak meredek visszaesése miatt az infláció visszakerülhet a 3 százalékos cél alá.