Melbourne az első ausztrál nagyváros, amelynek városi közintézményei lényegében kizárólag megújuló energiákkal üzemelnek mostantól - írja a The Guardian.

Melbourne város önkormányzata (a városi tanács) idén január 1-én valamennyi intézményét megújuló energiákra kapcsolta át, és a város szolgáltatókkal kötött szerződései alapján, a jövőben a település stabilan megmaradhat ezen energiaforrások használatánál, derül ki a beszámolókból.

Igen remek új évi ajándék az, hogy immár száz százalékban megújuló energiákkal működünk" - mondta Arron Wood, a város helyettes polgármestere.

A megújuló energiákat Melbourne több megállapodás keretében veszi, több szolgáltatót. Például, a közvetlen önkormányzati hivatalok mellett a közeli Crowlands nevű óriási szélfarm 13 további önkormányzati intézményt is ellát.

Melbourne önkormányzati intézményei mostantól megújuló energiákkal üzemelnekForrás: AFP/robertharding/Andrew Michael

Az energiafordulat jegyében a város energiahatékonyabb változatokra cseréli a város mintegy 12 ezer köztéri lámpáját. Csak ezzel az egy lépéssel, a város több mint 1 millió dolláros megtakarítást érhet el évente az energiaszámlán, ha a folyamat júliusban befejeződik.

A köztéri világítás mellett a könyvtárak, iskolák, egészségügyi központok is megújuló energiákkal működnek.

Melbourne városa mellett, Victoria állam is jelentős lépéseket tesz a megújuló fordulat megvalósításáért. A szövetségi állam vezetése célul tűzte ki, hogy 2025-re az energiaigény 40 százalékát megújuló forrásokból elégítsék ki. Az állam területen jelenleg összesen 26 változó névleges teljesítményű szél- illetve naperőmű termeli az energiát, és további 40 áll kivitelezés alatt. Ezek a projektek évente mintegy 6000 új munkahely létrejöttéhez járulnak hozzá az államban.