Malajzia: ez nekünk kevés lesz a Goldman Sachstől

goldman sachs székház
NEW YORK, NY - JANUARY 16: Goldman Sachs Manhattan headquarters are viewed on January 16, 2015 in New York City. As revenue from its trading and investment banking slid, Goldman Sachs Group Inc. reported a 7 percent drop in fourth-quarter profit. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Malajzia nem bocsánatkérést vár az amerikai Goldman Sachs befektetési banktól azért a szerepért, amelyet az ország 1Malaysia Development Berhad (1MDB) nevű állami befektetési alapjától eltüntetett pénzek kezelésében játszott, hanem 7,5 milliárd dollárnyi kártérítést - jelentette ki Lim Guan Eng malajziai pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön David Solomon, az amerikai bank vezérigazgatója bocsánatot kért a malajziai néptől azért a szerepért, amelyet Tim Leissner egykori bankár játszott az 1MDB alap kötvényei eladásának szervezésében. A vád szerint ez teremtette meg egyebek között a feltételeket ahhoz, hogy Najib Razak volt malajziai kormányfő és bűntársai több éven keresztül megcsapolják az alap pénzeszközeit.

Solomon azt mondta, hogy befektetési bankjuk segíteni igyekezett, de Leissner és a malajziai kormány tisztviselői megtévesztették.

Ezzel szemben Lim pénteken hangsúlyozta, a bocsánatkérés nem elég, a Goldman Sachs bankot felelősségre kell vonni, és fizessen vissza 7,5 milliárd dollárt Malajziának.

Tavaly decemberben a malajziai főügyész bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést tettek a Goldman Sachs ellen az 1MDB három, összesen 6,5 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátásában ellenjegyzőként és főszervezőként játszott szerepével kapcsolatban.

Feljelentést tettek emellett az amerikai bank és a malajziai alap két-két korábbi alkalmazottja ellen is a kötvénykibocsátással kapcsolatos valótlan és félrevezető tájékoztatás, illetve abban való bűnrészesség és korrupció vádjával.

A Goldman Sachs központja New York Manhattan negyedében Forrás: AFP/2015 Getty Images/Spencer Platt

A malajziai főügyészség az 1MDB alap Goldman Sachs által levezetett három kötvénykibocsátását találta kifogásolhatónak. Az amerikai befektetési bank ugyanis a Tanjong Energy Holdings, illetve a Genting Bhd malajziai erőműveinek akvizícióját vezényelte le az 1MDB számára két, együttesen 3,5 milliárd dolláros kötvénykibocsátással finanszírozva 2012-ben, majd ellenjegyzőként vett részt egy 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátásban "új stratégiai kezdeményezések finanszírozásához" abu-dzabi befektetőkkel 2013-ban. Közreműködéséért a Goldman Sachs 600 millió dolláros díjazásban részesült.

A malajziai ügyészség vádja szerint a Goldman Sachs emellett még megtévesztő tájékoztatást is adott a befektetőknek a tőke felhasználásának valódi céljáról.

Az amerikai nyomozóhatóságok szerint az 1MDB letartóztatott illetékesei a 2012-es kötvénykibocsátásból befolyt összegből 1,4 milliárd dollárt, a 2013-asból 1,3 milliárd dollárt sikkasztottak el,

a pénzeket egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég svájci bankszámlájára utalták át.