Szorosabbra fűzi kapcsolatait Németország és Kína

kínai export, külkereskedelem
'Made in China' as well as the CE sign can be seen on the back of a remote control, photographed in Dresden, Germany, 17 February 2016. Photo: Arno Burgi
Vágólapra másolva!
Németország és Kína képviselői pénteken írtak alá egy megállapodást arról, hogy szorosabbra fűzik a két ország koordinációját a bankok, a finanszírozás, valamint a tőkepiacok területén. Emellett a felek elköteleződtek amellett, hogy még inkább megnyitják egymás előtt a piacaikat, illetve még jobban elmélyítik a két ország közti pragmatikus gazdasági kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

A két ország közti megállapodás azt követően jött létre, hogy Pekingben kétnapos találkozón vett részt a német pénzügyminiszter, Olaf Scholz, ahol megbeszéléseket folytatott Liu He alelnökkel, aki Hszi Csin-ping elnök vezető gazdasági tanácsadója is egyben – írja a Reuters.

A felek egyöntetűen megerősítették, hogy fokozni kívánják a makrogazdasági együttműködést a két ország között,

illetve tovább mélyítenék a pragmatikus kooperációt fiskális és finanszírozási területeken, továbbá kiterjesztenék a stratégiai együttműködést is – derül ki a tárgyalásokat lezáró közös nyilatkozatból.

Erősödő kapcsolatok

A két ország közti kereskedelem egyébként némileg visszaesett az elmúlt időszakban, ami elsősorban az USA és Kína közti feszültségnek tudható be. Mindazonáltal mindkét fél a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ernyője alatt kialakult globális multilaterális együttműködés mellett tette le a voksát a megbeszélést követően.

Egyre jobban közelít egymáshoz Németország és Kína Forrás: AFP/Christian Charisius

Miközben Scholz a piaci hozzáférés lehetőségeinek fontosságát hangsúlyozta a bankok és a biztosítótársaságok számára, addig Liu hozzátette, ahogy

a világgazdaság lassul, a piaci volatilitás pedig erősödik, a növekvő kockázatok közepette kiemelten fontos a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzése.

Védelem és nyitottság

Ezzel együtt a német fél azt is kiemelte, Berlin kellő védelmet kíván nyújtani az igen érzékeny német és európai üzleti szektor számára az állami háttérrel megtámogatott kínai cégek felvásárlásaival szemben – különösen a stratégiailag fontos iparágakban.

– jelezte Scholz.

A felek azonban egyetértettek abban, hogy a német-kínai együttműködés mindkét gazdaság számára előnyökkel járt, és elköteleződésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy biztosítják a nem diszkrimináló nyílt piaci környezetet, valamint mindkét fél tovább könnyíti a piaci hozzáférést.

Berlin és Peking egyaránt üdvözölte, hogy német biztosítótársaságok teljesen német tulajdonban férhetnek hozzá a kínai piachoz, de a kínai fél azt is kedvezőnek tartotta, hogy a német bankok elsődleges kereskedőként kívánnak föllépni a kínai jegybank nyíltpiaci műveletiben.

A két ország továbbá abban is megállapodott, hogy keresni fogják a kínai Egy Övezet, Egy Út nevű projekt, illetve az Európát Ázsiával stratégiailag összekötő kezdeményezés közti lehetséges szinergiát

– különösen az európai infrastrukturális tervek szempontjából.