Durván behúzta a féket a kínai gazdaság

2019.01.21. 16:41

A hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint 2018-ban 6,6 százalékkal bővült a kínai gazdaság, ami a leglassabb ütemnek számít 1990 óta. Az adat nem lepte meg az elemzőket, mivel sokan számítottak a kínai növekedés visszaesésére, de az adat jól jelzi, hogy komoly átalakulások mennek végbe nem csupán Kínában, de az egész világgazdaságban is.

Megfelelt a várakozásoknak a hétfőn közreadott 6,6 százalékos növekedési adat, de a gyengülő trendet jól mutatja, hogy a kínai statisztikai hivatal még pénteken lefelé korrigálta a 2017-es növekedési számot is. A legfrissebb közlés szerint 2017-ben a kínai GDP csupán 6,8 százalékkal bővült, szemben a korábban jelzett 6,9 százalékkal. A 2018-as növekedési ütem 1990 óta, vagyis 28 éve a leglassabb, és a szakértők elsősorban az USA-val folytatott kereskedelmi háború negatív hatásait látják a háttérben – írja a CNBC.

A negyedik negyedévben egyébként 6,4 százalékos volt a kínai növekedés, ami szintén megfelelt a várakozásoknak. Ez szintén visszaesés a harmadik negyedéves – éves alapú – 6,5 százalékos bővülést követően.

Hivatalosan is nagyot lassult a kínai gazdasági növekedésForrás: Imaginechina/Wang gang

Ezzel párhuzamosan az is kiderült az adatokból, hogy

az ipari termelés decemberben 5,7 százalékkal erősödött, ami viszont lenyomta az elemzők által várt 5,3 százalékot, és meghaladta a novemberi 5,4 százalékos szintet is. A teljes évre vonatkozó adat viszont 6,2 százalékos növekedést mutat, ami már elmarad az egy évvel korábbi 6,6 százaléktól.

A kiskereskedelmi eladások 8,2 százalékkal erősödtek decemberben – szintén éves alapon –, lenyomva az előzetes várakozásokat, illetve a novemberi 8,1 százalékos növekedési ütemet is.

Kitartó lassulás

Noha a kínai kormány és a jegybank várhatóan idén is komoly ösztönzőkkel próbálja majd fokozni a gazdaság teljesítményét, számos elemző további lassulásra számít 2019-ben. A Világbank 6,2 százalékos növekedést vár Kínától 2019-ben, míg a Reuters elemzői konszenzusa 6,3 százalékos.

Az adósságállomány is komoly probléma lehet a gyengülő GDP-növekedés mellettForrás: Imaginechina/Xie zhengyi

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy sokan nem bíznak a hivatalos kínai adatokban. Az ugyanis régi probléma, hogy nem világos, a kínai kormány mennyire manipulálja az adatközléseket. Éppen ezért több piaci szereplő és elemző is igencsak szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a vezetés nem javítja-e föl a hivatalosan közölt adatsorokat.

Mindazonáltal az elmúlt években a hivatalos GDP-adatok elég stabilak voltak ahhoz, hogy megfelelő iránymutatásul szolgáljanak a kínai gazdaság teljesítményével kapcsolatban – tette hozzá Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics közgazdásza.

Ösztönzés és adósság

A fentiek alapján tehát nem meglepő, hogy az elemzők többsége arra számít, hogy Kína idén is komoly támogatásokkal akarja majd felpörgetni a növekedést. Ennek része lehet adócsökkentés, de a jegybank még tovább vághatja a bankok kötelező tőketartalék-rátáit annak érdekében, hogy több pénz maradjon a bankrendszerben.

A gazdaság lassulása mellett azonban komoly fejfájást okozhat a kínai adósságállomány, melynek teljes mértéke és szerkezete igen nehezen átlátható. Nem meglepő tehát, hogy korábban érkeztek olyan vélemények, melyek szerint a legfontosabb kockázat Kína számára nem a gazdaság puszta lassulása, hanem a brutális mértékű és kezelhetetlen eladósodottság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK