Csúcson a hazai részvények, erősödik a forint

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A múlt hét első felében látott hullámzás után csütörtöktől folytatódott a BUX emelkedése, a pénteki nyitás után pedig már karnyújtásnyira, 236 pontnyi közelségbe került a történelmi csúcshoz képest, nap közben folytatódott az emelkedés, így a zárásra már csupán 106 választotta el ettől a szinttől - emeli ki a Takarékbank heti pénzpiaci összefoglalójában.
Vágólapra másolva!

Ezzel egy hét alatt 1,5 százalékkal került feljebb a hazai tőzsdeindex.

Kilőtt az OTP és a Richter

Az OTP szerdáig a 11540-11700 forintos sávban ingadozott, majd csütörtökön repülőrajttal történelmi magaslatokra száguldott, a csütörtöki 11900 forintos zárás egyúttal a legmagasabb záróárfolyam volt. Pénteken 11970 forinton újabb napközbeni csúcsot döntött, de innen lefordult, végül a hetet 1,4 százalékos nyereséggel zárta.

Forrás: MTI/Róka László

A Mol kevésbé volt szerencsés, a hét első felében lefelé csorgott az árfolyama, majd a hét utolsó két napján szépíteni tudott, így csupán 0,4 százalékos emelkedést tudott felmutatni.
A Richter is eséssel indította a hetet, majd fokozatosan magára talált, végül pénteken kilőtt az árfolyama.

A gyógyszergyári papír 3,8 százalékos heti emelkedést követően 11 hónapos csúcson, 6020 forinton zárt.

A Magyar Telekom szintén 11 hónapos magasságokba jutott szerdán 467 forinton, azonban innen lefordult, végül a hetet 0,6 százalékos emelkedéssel fejezte be.

Kitört a sávból a forint

Egy szűkülő sávból a múlt héten kitört a forint, hét hónapos csúcsra érve az euróval szemben. A vártnál alacsonyabb, 2,7 százalékos inflációs adat után azonban jelentősen gyengült a hazai fizetőeszköz, mivel a piac tévesen azt a következtetést vonta le, hogy az enyhülő infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vonakodni fog a monetáris szigorítástól.
Holott a Monetáris Tanács a legutóbbi közleményében világosan hangsúlyozta, hogy

az adószűrt infláció lesz a következő időszakban mérvadó, ez pedig 2,9 százalékra emelkedett, hajszállal megközelítve a 3 százalékos inflációs célt.

Másnap az MNB alelnöke megerősítette, hogy az adószűrt infláció amint eléri, vagy meghaladja az inflációs célt, elkezdhetik a monetáris kondíciók normalizálását, azaz a nem hagyományos eszközök visszavonását, valamint a kamatfolyosó (egynapos betéti és hitelkamatláb) emelését. Mivel ez a következő hónapokban bármikor bekövetkezhet, küszöbön állhat a szigorítás, helyesebben mondva az eddigi lazítások fokozatos visszavonása.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

A nyilatkozat után több hullámban jelentősen erősödött a forint, amely több támaszt is letörve, 318 alá erősödött az euró ellenében, így mintegy 1 százalékkal felértékelődött a múlt héten.

A dollárral szemben azonban nem tudott erősödni, mivel az euró hasonló mértékben veszített értékéből a dollár ellenében. Az euró különösen szerdán kapott nagy pofont, mivel a tavalyi német GDP növekedés ötéves mélypontra, 1,5 százalékra süllyedt. Igaz, pontosan ennyi volt a piaci várakozás, így nagy meglepetést nem okozhatott.
Öröm az ürömben, hogy az előzetes közlések alapján a tavalyi utolsó negyedévben szerény növekedést ért el a német gazdaság negyedéves összehasonlításban, így elkerülte a technikai recessziót a harmadik negyedéves enyhe visszaesés után.

Felemás gyorsjelentések, enyhülő kereskedelmi háború

Az amerikai tőzsdéket óvatos emelkedés, míg az európaiakat oldalazás jellemezte a múlt hét első felében. A hangulatot elsősorban a gyorsjelentési szezon vegyesre sikerült indulása befolyásolta:

a JP Morgan és a Goldman Sachs messze felülmúlta a várakozásokat, ezzel szemben a Wells Fargo és a Citigroup eredménye vegyes volt, míg a Morgan Stanley számai jóval elmaradtak a várttól.

Az amerikai tőzsdéken ettől függetlenül csütörtök este, az európai tőzsdéken pedig pénteken begyújtották a rakétákat, mivel olyan hír érkezett, amely szerint az amerikai pénzügyminiszter javaslatot tett a kínai árukkal szemben érvényben lévő vámok enyhítésére, hogy ezzel is ösztönözzék az USA és Kína között zajló kereskedelmi konfliktus lezárását.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Noha ezt az értesülést később cáfolták, sőt az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője nemtetszésének adott hangot, mivel egy ilyen lépés a gyengeség jelének lenne tekinthető, a piacok már nem foglalkoztak vele.

Pénteken pedig Kína részéről érkezett ajánlat, hogy hat év alatt fokozatosan növelnék amerikai importjukat, amivel eltűnhetne a kínai kereskedelmi többlet az Egyesült Államokkal szemben.

A befektetőt lelkesedéssel fogadták a híreket, így az európai indexek 0,7-2,9 százalékos emelkedést produkáltak a múlt héten. Az exportnak kitett DAX könyvelhette el a legnagyobb nyereséget: 2,9 százalékkal került feljebb. Az amerikai tőzsdék pedig a pénteki záráskor 2,7-3 százalékkal álltak magasabban, mint egy héttel korábban.