Tavaly még a kínai Apple-nek nevezték, most viszont lejtőn a Xiaomi

2019.01.22. 18:32

A kínai Xiaominak néhány éve fényes jövőt jósoltak, a szakértők pedig a kínai Apple-nek nevezték. Azóta viszont az okostelefon-gyártó megindult a lejtőn és már 40 százalékot vesztett értékéből.

A 2010-ben alapított vállalat azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy hihetetlen ütemben volt képes növelni piaci részesedését egy olyan szektorban, ahol a Huawei, a Samsung és az Apple komoly vetélytársnak számítanak. A Xiaomi minőségi okostelefonokat kínált elérhető áron.

A vállalat tavaly júliusban vonult tőzsdére és akkor még 54 milliárd dollárra becsülték az okostelefon-gyártó értékét. Azóta viszont a Xiaomi 40 százalékot veszített értékéből, részvényeinek árfolyama pedig rekord alacsony szinten van és már 25 százalékot esett csak az idén.

illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Su weizhong

Összességében az árfolyamcsúcshoz képest jelenleg 50 százalékos mínuszban vannak a Xiaomi értékpapírjai és csak egyszer emelkedtek a tőzsdei bevezetés óta.

A gyenge teljesítmény egyik oka, hogy a globális kereslet az okostelefonok iránt csökken. Egyre kevesebben váltanak a legújabb modellekre, a meglévő telefonokat pedig sokkal tovább használják az emberek, mint korábban. Mindemellett a kínai gazdaság is lassult, ez pedig komoly hatással van a Xiaomira, hiszen a cég bevételének 70 százalékát Kínában szedi össze.