Gyanús ügyek a Himalájában: áramlik a pénz Nepálba

2019.01.24. 08:13

Oknyomozó újságírók szervezetének feltáró tanulmányáról számol be egy nepáli lap. Eszerint a világ egyik legszegényebb országába érkező külföldi befektetések kétharmada adóparadicsomokból kerül be a nepáli gazdaságba, miközben ottani üzletemberek szédületes tempóban kiskapuzzák ki ugyanilyen helyekre a pénzüket.

Gyanús trendekről számolnak be független újságírók Nepál gazdaságában. Elemzésük nyomán úgy találták, hogy az ország gazdaságában rengeteg olyan pénz kering, illetve befektetés jelent meg, amelyek forrása minimum kérdéses.

A nepáli kormányzat jelentése szerint 2017-ben az országba közel 4 milliárd dollárnak megfelelő értékben érkeztek külföldről pénzek, változatos befektetési formákban.

Nepáli rúpiaForrás: Shutterstock

A tavalyi adatokat ugyan még nem tette közzé a kormányzat, de a Centre for Investigative Journalism-Nepal nevű szervezet jelentése szerint a beáramló tőke és pénzeszközök kétharmadát adóparadicsomokból irányították az országba, közöttük sok, a pénzmosás-gyanúját felvető tranzakcióval. Ráadásul, kijátszva a vonatkozó jogszabályok nyitva hagyta kiskapukat, 55 nepáli befektetőről tudni, akik offshore cégekben tartják pénzüket külföldön.

Az újságírók azt állítják, munkájuk során ezeknek a folyamatoknak az emelkedő tendenciáira figyeltek fel.

Nepál 2016 után kezdte komolyan venni a pénzmosás elleni harcot, amikor az úgynevezett Panama-papírok kiszivárgása után kiderült,  hogy 19 nepáli is érintett lehet a zavaros üzleti tranzakciókban.

A pénzügyminiszter, aki egyben a pénzmosás elleni hivatal vezetője is, most elismerte: nem haladtak olyan ütemben ezeknek az ügyeknek a feltárásával, mint elvárható lett volna. Azt is közölte, a vonatkozó jogszabályok jóhiszeműségre épülnek. Vagyis bárki, aki 6 hónapot meghaladóan tartózkodik az országban, speciális, "nem helyi lakosú nepáli" státuszt kaphat. Ez viszont lényegesen megkönnyíti a tisztességtelen módon szerzett pénzek tisztára mosását is.

Itt pedig - mondta a pénzügyi vezető - szándékosan kihasználnak egy jogi kiskaput.

Nepáli pénzérmékForrás: AFP/Strdel

Egyesek ugyanakkor nem ennyire derűlátóak azzal kapcsolatban, hogy Katmandu mostantól még hatékonyabb fellépést ígért mind a beáramló, mind a külföldön parkoltatott gyanús pénzek vizsgálatát illetően. Egy magát megnevezni nem kívánó, kormányközeli forrás szerint a háttérben a politikai és az üzleti körök összefonódása rajzolódik ki. Így könnyen elképzelhető, hogy egyes ügyleteknél – akár azoknál is, amelyek a Panama-papírok révén buktak ki –nem lesz kézzelfogható eredménye semmilyen vizsgálatnak.

Pakisztánban és Izlandon is magas rangú politikusok bukását hozta a kínos adatok kiszivárgása, ám Nepál esetében úgy tűnik, eddig semmilyen érdemleges hatása nem volt azoknak.