Fontos újítást vezet be a Központi Statisztikai Hivatal

munkavállaló, dolgozó
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. januártól megújítja keresetstatisztikai adatgyűjtését, írja a hivatal közleményében. Az adminisztratív adatforrásból származó adatok használata mind az adatszolgáltatók, mind a felhasználók számára számos előnnyel jár: jelentősen csökken az adatszolgáltatási teher, a feldolgozott adatok pedig a teljes nemzetgazdaságra kiterjedő, a korábbinál jóval részletesebb információk közzétételét teszik lehetővé.
Vágólapra másolva!

A KSH 2019-ben – alapos módszertani előkészítés után – megújítja a keresetstatisztikai adatgyűjtését.

A havi létszám és keresetinformációkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járulékbevallásából, a költségvetési szervezetek vonatkozásában pedig a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és publikálja, a korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetésével párhuzamosan.

Az adminisztratív adatok átvételét a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény teszi lehetővé.

A fejlesztés egyrészt az adatszolgáltatói teher jelentős csökkenését vonja maga után, másrészt az alkalmazott adatforrás rendkívüli információtöbblettel bír a keresetekkel kapcsolatban.

Ez releváns és széles körű felhasználói igények magasabb fokú kielégítését teszi lehetővé. A járulékbevallásokban sokkal részletesebb – személyi szintű/álláshelyi szintű – adatok szerepelnek a betöltött álláshelyekről és a jövedelmekről.

A Központi Statisztikai Hivatal épülete a Keleti Károly utcában Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Jön a mediánszámítás

A változással olyan alapinformációk válhatnak számíthatóvá, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre a KSH adatgyűjtésében.

Idetartozik a medián kereset értéke, illetve az adó és járulékkedvezmények figyelembevételével számított nettó keresetek értéke.

Az információbázist növeli, hogy az eddigi adatgyűjtésünkben nem szereplő háttér információk is elérhetővé válnak, úgymint a munkavállaló neme, kora, foglalkozásának jellemzői.

Ezeket az információkat márciustól havi, illetve a részletesebb bontásokat negyedéves gyakorisággal tesszük közzé

- írja a KSH.

Az új adatköröket a hivatal 2017 januárjáig visszamenőleg publikálja, a 2019. január tárgyhóról szóló Kereset gyorstájékoztató megjelenésével egyidőben. A KSH a kezelésében lévő adatállományokat e törvény alapján kizárólag statisztikai célból használja fel, és garantálja az adatkezelés biztonságát. A megjelenő publikációk az új adatkörök esetében sem tartalmaznak olyan adatokat, amelyek lehetővé teszik az egyes statisztikai egységek felfedését.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Néhány nappal később érkeznek az adatok

Az adminisztratív adatok feldolgozásához igazodva, az első adatközlések (Kereset gyorstájékoztatók) az eddigieknél 7–10 nappal későbbre tolódnak, valamint bizonyos információk (például rendszeres/nem rendszeres kereset elhatárolása) havonta, magas aggregáltsági szinten lesznek becsülhetők.

A bevallásban nem szereplő információk – úgymint a teljes munkajövedelem, a ledolgozott munkaóra, a részletes rendszeres kereseti adatok – 2019-től negyedéves gyakorisággal a munkaügy-statisztikai adatgyűjtésből állnak rendelkezésre a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, költségvetési intézmények és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek körére.

2019 januárjától a Kereset gyorstájékoztató a teljes nemzetgazdaságra vonatkozó kereseti adatokon kívül kiegészül a medián adatokkal.

Ezzel párhuzamosan – a felhasználói igények szélesebb körű kielégítése érdekében – megújulnak a KSH honlapról elérhető kész STADAT- táblák, valamint a Tájékoztatási adatbázisból lekérdezhető adatkörök is. Az ezekkel kapcsolatos változásokról februrárra várható a részletes tájékoztatás.