Javította a Takarék Jelzálogbank fő osztályzatait hétfőn a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő hétfő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B1"-ről "Ba3"-ra emelte a pénzintézet forint- és devizabetét-állományának hosszú távú besorolását, és az osztályzat kilátását az eddigi stabilról további felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította.

A Moody's egyidejűleg "b3"-ról két fokozattal "b1"-re emelte a Takarék Jelzálogbank alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA), és "b2"-ről "b1"-re a kiigazított BCA minősítést. 

IllusztrációForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A BCA mutatóval a Moody's a bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A hosszú távú partnerkockázati megítélés (Counterparty Risk Assessment, CRA) mutatóját a hitelminősítő "Ba1(cr)"-re javította az eddigi "Ba2(cr)"-ről.

A hosszú távú partnerkockázati besorolást (Counterparty Risk Ratings, CRR) a Moody's "Ba2"-ről "Ba1"-re emelte.

A Moody's elsősorban a Takarék Jelzálogbank rövid távú átalakítási tervei által a pénzügyi profilra gyakorolt várható hatásokkal indokolta a felminősítési döntéseket.

A Moody's Magyarországot a befektetési ajánlású "Baa3" besorolással tartja nyilván, stabil kilátás mellett. 

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschlaeger

A cég ugyanakkor a magyar bankrendszerre már két éve pozitív kilátást tart érvényben, és ezt tavaly megerősítette. A megerősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitásának környezetében a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke 2019-ben 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

A másik két globális piacvezető hitelminősítő, az S&P Global Ratings és a Fitch Ratings a Moody's osztályzatának megfelelő "BBB mínusz" befektetési ajánlású besorolással tartja nyilván a magyar szuverén adósságkötelezettségeket, ám mindkét cég pozitív kilátást tart érvényben az államadós-osztályzatra.