Félmilliárd eurós büntetést kapott a Mastercard

2019.01.22. 20:31

A Mastercard azért kapott büntetést az Európai Uniótól, mert korlátozta a bankok közötti versenyt. Az Európai Bizottság szerint a Mastercard tevékenysége ártott a vásárlóknak és a kereskedőknek is.

Az Európai Bizottság szerint a Mastercard megakadályozta a kereskedőket abban, hogy bankjuknál kedvezőbb pénzügyi feltételekben állapodjanak meg. A Bizottság közölte azt is, hogy a Mastercard 2015 előtt arra kényszerítette a kereskedőket, hogy egy adott országban előre meghatározott díjakat fizessenek, még akkor is, ha annál olcsóbb feltételeket is lehetett volna találni.

Margrethe Vestager, Európai Versenyjogi biztos elmondta, hogy a Mastercard mesterségesen emelte a kártyás fizetés költségeit, ezzel pedig a vásárlóknak és a kereskedőknek is ártottak.

Amikor egy vásárló az üzletben bankkártyával fizet, akkor az üzletért felelős bank díjat fizet a kártyatulajdonos bankjának. A kereskedő bankja ezután az üzletre hárítja a költségeket, így végső soron nőnek az árak a vevő számára is.

illusztrációForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Ezt nevezzük interchange díjnak, 2015 előtt pedig Európa-szerte nagy különbségek voltak ennek a díjnak a mértékében, a Mastercard akkori szabályai viszont kimondták, hogy a kártyás fizetéseket elfogadó bankok a saját országukban megállapított díjakat alkalmazzák. Ez magasabb árakhoz vezetett, mind a kereskedők mind pedig a vevők részéről, emellett pedig korlátozta az országok közötti versenyt és mesterségesen szegmentálta a piacot.