Drámai pesszimizmus uralkodik a cégvezetők körében

probléma baj rossz hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Rekord mértékben ugrott meg a pesszimizmus a világ cégvezetőinek körében a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban – derül ki a PwC friss jelentéséből. A tavalyi évhez képest ma már hatszor annyian gondolják, hogy a globális gazdaság lassulni fog a következő 12 hónapban.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett cégvezetők közel 30 százaléka számít arra, hogy a világgazdasági növekedés le fog lassulni a következő 12 hónapban, ami nagyjából hatszorosa a tavalyi évben mért szintnek – derül ki a PwC friss jelentéséből.

A váltás úgy sokkal szembetűnőbb, ha azt nézzük, hogy 2018-ban még rekord mértékben nőtt az optimizmus a vállalatvezetők körében.

A PwC több mint 1300 vezérigazgató bevonásával végezte el a kutatását.

A legfrissebb kockázatok között olyanok vannak, mint a kereskedelmi konfliktusok eszkalálódása, az Európai Unióban tapasztalható – különösen a brexittel összefüggő – politikai nehézségek, valamint a klímaváltozás esetleges hatásai.

Kiugró pesszimizmus

Ezzel együtt viszont vannak olyan vállalatok is, amelyek igyekeznek kihasználni a változó környezet adta lehetőségeket – hangsúlyozta Bob Moritz, a PwC globális elnöke.

Ha nem csak az általános hangulatot nézzük, hanem lebontjuk a képet egyes társaságokra, vannak olyanok is, akik hatalmas lehetőségeket látnak a mostani helyzetben

– tette hozzá.

A legnagyobb hangulatromlás egyébként az észak-amerikai cégvezetők körében volt megfigyelhető, ahol az optimizmus a tavalyi 63 százalékról 37 százalékra süllyedt. A jelentés szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a vezérigazgatók úgy számolnak, az amerikai kormány gazdaságélénkítései már nem lesznek olyan masszívak, mint korábban voltak.

Egyre sötétebben látják a jövőt a világ vállalatvezetői Forrás: 123rf.com

Moritz szerint a hangulat radikális romlását elsősorban az idézte elő, hogy számos potenciális negatív kockázat leselkedik a világgazdaságra, miközben a cégvezetők sokkal kevesebb pozitív forgatókönyvet tudnak fölvázolni.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború negatív hatásait például jól mutatja, hogy az amerikai cégvezetők 98 százaléka, míg a kínai vezérigazgatók 90 százaléka fejezte ki aggodalmát

a témával kapcsolatban.

Piacok és vonzerők

Bár ezek igen súlyos számok, az Egyesült Államok és Kína továbbra is a két legnépszerűbb külföldi piac a cégvezetők számára. Az USA ráadásul úgy is meg tudta tartani a vezető helyét, hogy csak 27 százalékos volt az idei népszerűsége, szemben a tavalyi 46 százalékkal. Kína népszerűsége ezzel együtt 24 százalékra csökkent a 2018-as 33 százalékról.

A jelentés egyik izgalmas része, hogy megvizsgálta, mely piacok lehetnek a jövőben kiemelten fontosak a külföldi cégvezetők számára.

A PwC ezek körében külön kiemelte Indiát, amely igen lendületes fejlődést mutat a globális színtéren.

Noha az elemzők hangsúlyozzák, hogy India továbbra is komoly kihívásokkal küszködik, a következő években mégis a világgazdaság egyik éllovasa lehet, és ez a nemzetközi vállalatok beruházásaira is kedvező hatással lesz.