Citi: még idén véget érhet a kereskedelmi háború

2019.01.23. 16:01

Valószínűsíthető, hogy még idén a vártnál kedvezőbb megállapodás fog születni az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktusban – mondják a Citi elemzői. A bank szerint ugyanis a vámok olyan kellemetlen terheket helyeznek mindkét gazdaságra, hogy a feszültség fenntartása végső soron egyik félnek sem áll érdekében.

Az amerikai bank a hét elején tette közzé azt a jelentését, amelyben összefoglalták a legvalószínűbb ázsiai makrogazdasági meglepetéseket a 2019-es évre. Ebben az egyik legfontosabb megállapítás, hogy már idén véget érhet az amerikai-kínai kereskedelmi háború, és a felek feloldhatják az egymásra kivetett vámokat. Mi több, az sem zárható ki, hogy még a vártnál kedvezőbb megállapodás is születik – írja a CNBC.

A Citi elemzői szerint több tényező is azt a forgatókönyvet támasztja alá, hogy a felek hamarosan megegyezésre jutnak. Kína oldaláról ilyenek a romló kereskedelmi adatok, míg az USA-ban Donald Trump egyre nagyobb hazai nyomásnak van kitéve, ráadásul az amerikai részvények is igen érzékenyen reagálnak a kereskedelmi konfliktussal kapcsolatos hírekre.

Azt sem lehet azonban kizárni, hogy az Egyesült Államok stratégiát vált, és célirányosan kezd fókuszálni a kínai technológiai szektor térnyerésére. Így az amerikai vezetés olyan területeket kezdhet el megcélozni, mint a kínai befektetési korlátozások vagy a jogi manőverezés az iparágban.

Már idén véget érhet a vámháború?Forrás: AFP/Christian Charisius

Kína egyébként egyre nehezebb helyzetbe kerül, főleg hogy hétfőn derült ki, az ország GDP-je mindössze 6,6 százalékkal bővült 2018-ban, ami 1990 óta a legrosszabb adatnak számít. Ezzel együtt a kínai vezetés folyamatosan igyekszik különböző lépésekkel támogatni a gazdaságot, egyebek mellett a banki hitelezések élénkítésével, illetve az úgynevezett árnyékbankrendszer korlátainak enyhítésével.

Ezzel együtt számos elemző arra számít, hogy a világ második legnagyobb gazdasága adócsökkentéseket is életbe fog léptetni a növekedés föltornászása érdekében.

A fentiekkel párhuzamosan a Citi további valószínű meglepetéseket is megjelölt idén az ázsiai térségre vonatkozóan. Ezek között olyanok találhatók, mint a régiós központi bankok további kamatcsökkentései, vagy a termelések áthelyezésének vártnál nagyobb hatása a délkelet-ázsiai országok gazdasági növekedéseire.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK