Több mint felére csökkent a Kína és az Észak-Korea közötti külkereskedelmi forgalom értéke tavaly, közölte a kínai vámhivatal.

A kínai vámhivatal most közzétett adatai szerint Kína észak-koreai importjának értéke éves összevetésben 87,7 százalékkal 213,15 millió dollárra csökkent, míg az exportjáé 31,7 százalékkal 2,22 milliárd dollárra esett 2018-ban.

Így az éves külkereskedelmi forgalom értéke 2,43 milliárd dollárra rúgott, ami 51,2 százalékkal kisebb az előző évinél.

Decemberben az Észak-Koreába irányuló kínai export értéke 207,43 millió dollár volt, míg az előző hónapban 227,7 millió dollárt tett ki.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

Az import 21,46 millió dollárra rúgott decemberben, az előző hónapban pedig 20,05 millió dollárra.

Az Észak-Koreát sújtó nemzetközi szankcióknak engedelmeskedve Kína gyakorlatilag teljesen leállította a vasérc, az ólom és a szén importját Észak-Koreából, ahová jórészt megszüntette egyebek között a gázolaj, a benzin és a kukorica exportját.

A két ország között hosszabb ideje zsugorodó kereskedelem ellenére Kína továbbra is Észak-Korea legfontosabb kereskedelmi partnere.

A most közzétett adatok azt is jelentik, hogy a híresztelések és találgatások ellenére, Kína betartja a nemzetközi szankciókat, és - legalábbis papíron - nem végez árukereskedelmet tiltólistán szereplő tételekre vagy nyersanyagokaa.