A cégeknél felhalmozódó adatok mennyisége és bonyolultsága túlterheli a vállalati beszámolókat készítő szakembereket. A pontatlan jelentések komoly reputációs és adókockázatokat jelentenek a társaságok számára – derül ki az EY huszonöt országból több mint ezer döntéshozó véleményén alapuló felméréséből. Az új technológiák elterjedése, mint például a mesterséges intelligencia alkalmazása, minden eddiginél komplexebb információfeldolgozást tesz lehetővé, ami erőforrást szabadít fel és átláthatóbb jelentéseket eredményez.

A megkérdezett szervezetek fele (49 százalék) jelenleg több időt tölt adatgyűjtéssel és -feldolgozással, mint azok elemzésével,

így az okos technológiák megjelenése minőségi előrelépést hozhat a vállalati beszámolók elkészítésében. Ahhoz, hogy az automatizáció és a robotika alkalmazása elterjedjen az éves jelentések kidolgozásában, az adatelemzésre épülő bizalom növelése szükséges.

Jelenleg rengeteg erőforrást allokálunk adatgyűjtésre és adatfeldolgozásra - az új okos technológiák sok emberi erőforrást felszabadíthatnak ez alól a jövőbenForrás: Shutterstock

„Az információk nem megfelelő kezelése jelentősen torzítja a beszámolók eredményeit, ami komoly üzleti, reputációs károkat okoz, de akár adókockázatokkal is járhat. A Magyarországon működő közép- és nagyvállalatok számára a hatékony adatfeldolgozás hatalmas kihívást jelent a hiányzó technológiai ismeretek és a korlátozott erőforrások miatt. A döntéshozóknak az üzleti célok mentén kell újragondolniuk az éves jelentések készítésének folyamatát, hogy minimalizálják a pontatlan riportokból fakadó kockázatokat" – mondta el Kónya Zsolt az EY Pénzügyi és számviteli tanácsadói szolgáltatások üzletág szakértője.

A döntéshozók közel háromnegyede (72 százalék) úgy véli, a mesterséges intelligenciának (MI) kulcsszerepe lesz a gazdasági és pénzügyi információk feldolgozásában. Öt éven belül az AI (44 százalék), a robotizált folyamatautomatizálás (RPA, 32 százalék) illetve a blockchain (24 százalék) lesz a legfontosabb technológia a válaszadók szerint. A vezetők többsége (54 százalék) ugyanakkor továbbra is az adatkockázatot tartja a beszámolók készítésénél a legnagyobb kihívásnak.

EY a fenti kutatásban 1000 nagyvállalati pénzügyi vezetőt és ellenőrt kérdezett meg, akik 500 millió dollárnál nagyobb bevételű cégnél dolgoznak Amerikában, Ázsiában, Európában, a Közel-Keleten, Indiában, Afrikában és Japánban.