A Nemzeti Eszközkezelő megkezdi az ingatlanok visszavásárlásáról szóló tájékoztató levelek postázását. Első körben a NET programba tavaly évvégén jelentkezők kapják meg azt.

A kormány célja, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen. Ennek érdekében 2018. november 21-én törvényjavaslatot nyújtottunk be, amely szerint visszaadjuk lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek - közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya.

IllusztrációForrás: Pixabay

A törvényjavaslat benyújtásáig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-hez (NET Zrt.) vagy a pénzintézetekhez beadott szándéknyilatkozatokat a NET Zrt. még befogadta, ennek keretében további 1850 bajba jutott devizahiteles részére biztosított a programba való bekerülés.

A NET Zrt. első körben nekik kezdi postázni azt a tájékoztató levelet, amelyre 60 napon belül kell válaszolniuk a megfelelő nyilatkozat kitöltésével és visszaküldésével. A leveleket az első körben érintetteknek január 31-ig küldik meg.

Fontos tudni, hogy az utolsó pillanatban jelentkező ügyfelekkel a NET Zrt. már nem köt bérleti szerződést.

Ugyanakkor a felajánlott lakóingatlant megvásárolja, az ingatlan vételárát a jelzáloggal rendelkező hitelezőnek kifizeti, a tartozás így megszűnik, az ügyfél pedig kedvezményes feltételek mellett, egyösszegben vagy részletfizetéssel visszavásárolhatja ingatlanát.

Az érintetteknek 60 napjuk van arra, hogy erről nyilatkozzanak, ellenkező esetben a NET Zrt. nem vásárolja meg az ingatlant.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A programba már korábban bekerült, közel 32 ezer határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező ügyfél részére a NET Zrt. a következő körben, március 31-ig juttatja el azt a tájékoztató levelet, amelynek megválaszolására szintén 60 nap áll majd rendelkezésre.

A 2011 óta működő NET Program a kitűzött célokat elérte és a legkritikusabb időszakban mentőövet nyújtott a rászorultaknak. Így minden olyan bajba jutott devizahiteles, aki akart és a jogszabályi feltételeknek megfelelt, bekerülhetett a programba.