Titokzatos bolgár milliárdos vásárolná fel a régiós Telekomcégeket

magyar telekom t-mobile
A Magyar Telekom logója.
Vágólapra másolva!
Kitartanak a Telekom Romania kivásárlásával kapcsolatos spekulációk a román piacon annak ellenére is, hogy az anyavállalat, a görög Hellenic Telecommunications Organisation (OTE) cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint előrehaladott tárgyalásokat folytatnának egy bolgár üzletemberrel, Szpasz Ruszevvel - írja a VG cikke.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta a SeeNews hírportálnak a görög társaság szóvivője. A román gazdasági lap, a Ziarul Financiar ugyanakkor azt írta: a piacon tényként kezelik, hogy a Deutsche Telekom (DT), a tőzsdén is jegyzett OTE többségi, 45 százalékos tulajdonosa a román piac elhagyását tervezi.

A pletykák hátterében az áll, hogy az OTE január 16-án bejelentette: eladja a Telekom Albániában meglévő teljes részvénycsomagját 50 millió euróért a bulgáriai bejegyzésű Albania Telecom Invest társaságnak, amelynek többségi tulajdonosa Szpasz Ruszev.

A politikai elittel szoros kapcsolatot ápoló Ruszev a Levszki Szófia labdarúgócsapatának tulajdonosa, emellett többségi részesedése van Bulgária legnagyobb távközlési vállalatában, az évente 450 millió eurós forgalmat lebonyolító Vivacom társaságban is, amelyben kisebbségi részvényes egy bolgár-albán üzletember, Elvin Guri és az orosz VTB Bank. Ruszev az albán üzletág átvételekor azt nyilatkozta a bolgár Capital című lapnak, hogy az akvizíció csak az első lépése a tervezett balkáni expanziójának, és hogy aktív tárgyalásokat folytat a DT-vel a romániai érdekeltség megvásárlásáról.

Ruszev az éves szinten csaknem egymilliárd eurós forgalmat és 160 milliós üzemi eredményt elérő Telekom Romania átvételét egy partnerrel közösen tervezi, a következő célpont pedig a DT macedón leánya lehet, amely a Magyar Telekomhoz tartozik.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mindez újabb lökést adhat annak a Magyarországon is terjedő pletykának, amely szerint a DT lassan értékesíteni akarja régiós leányait, köztük például a Magyar Telekomot is. A hazai börzén már évekkel ezelőtt is rendre felmerült, hogy a DT kivásárolná a magyar börzéről leányát. Legutóbb pedig olyan hírek terjedtek el a piacon, hogy a németek már ajánlatot is kaptak a magyar érdekeltségre.

A Telekom Romaniában – amely a Romtelecomból és a mobilszolgáltató Cosmotéból jött létre – a román állam 46 százalékos részesedéssel rendelkezik, a fennmaradó részvények az OTE tulajdonában vannak.

Az athéni börzén jegyzett OTE 45 százalékát és a menedzsmentjogokat a Deutsche Telekom birtokolja, 5 százalékos befolyással rendelkezik még a társaságban a görög állam is a január 7-i állapotok szerint. A Telekom Romania a legfrissebb, 2017-re vonatkozó eredménybeszámolója szerint 1,39 milliárd lejes (nagyjából 300 millió euró) veszteséget termelt, 34 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.