Kiderült, melyik cég ruháiban utazhatnak az űrturisták

űrruha alakmemória giliszta
Vágólapra másolva!
A Virgin Galactic az amerikai sportruházati céggel, az Under Armourral kötött megállapodást arra, hogy megtervezze és legyártsa a cég leendő űrturistáinak ruházatát - írja a Quartz.
Vágólapra másolva!

A Virgin Galactic Richard Branson vállalata, amely azért jött létre - hasonlóan Elon Musk Space X-éhez -, hogy hamarosan elérhetővé váljon a kereskedelmi űrrepülés.

Branson cége kifejezetten az űrturizmusban szeretne sikereket elérni. Elsőként egy olyan "űrviselet" elkészítését várják az Under Armourtól, amibe az űrrepülők pilótái és utasai öltöznének, és amely javítaná komfortérzetüket le- és felszállásnál, űrmanővereknél, vagy valamilyen módon, de segítené őket vészhelyzet esetén is.

Az Under Armour logója Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az Under Armour egyik munkatársa elmondta: ahogy az űrhajózás a jövőben kommercializálódik, úgy az űrruhák is elmozdulnak a specális, katonai vagy túlságosan tudományos jellegű megoldásoktól a komfort irányába. Így a jövőben azok elsősorban a nyomásváltozások kényelemesebb elviselésére koncentrálva készülnek. Emellett pedig - tette hozzá Tim Fernholz -

még stílusosak is lesznek.

A ruházati cég emellett ruhákat tervez még a földi irányítók, mérnökök számára is.

Az űrrepülésre készülők egyébként komoly fizikai felkészítésen mennek át, amelynek egyes elemei hasonlítanak a sporttevékenységekre. Az amerikai ruhagyártó pedig jelentős tapasztalattal rendelkezik saját szakterületén.

Illusztráció Forrás: Jose-Luis Olivares/Mit

A vállalatok bejelentették, hogy a ruházati cég még idén megkezdi további, az űrutazás során viselhető öltözékek teljes skálájának tervezését, ideértve a lábbeliket is.

Egyelőre arról nincs információ, mikor mutatják be az első, kifejezetten az űrturisták számára tervezett öltözékeket.