Több mint 30 millió ember bukhatja a munkáját a robotok miatt

Megszűnő munkakörök
Gyorséttermi alkalmazott – Már idén bemutatkozott több olyan robot is, amely képes ellátni egy gyorséttermi alkalmazott teendőit. Flippy óránként 150 hamburgert képes elkészíteni, de Sally a salátakészítő robot is munkába állt már, akárcsak a pizzakészítő Bruno is. Nincs messze a pillanat, amikor a munkafolyamatokat sikerül összehangolni, a hús kisütésétől, az ételek összeállításán keresztül a becsomagolásig.
Vágólapra másolva!
Bár a robotok nem fogják mindenki munkáját elvenni, az amerikai álláshelyek negyede súlyosan ki van téve annak, hogy teljesen átalakul, ahogy a mesterséges intelligencia és az automatizáció térnyerése fokozódik. Egy friss kutatás szerint durván 36 millió amerikai dolgozó munkahelye van kitéve az alapvető változásnak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai munkavállalók nagyjából negyedének (durván 36 millió ember) állása van kitéve annak, hogy a mesterséges intelligencia és az automatizált megoldások következtében a feladatok legalább 70 százaléka radikálisan átalakul – derül ki a Brookings Institution kutatásából. A leginkább veszélyeztetett helyzetben azok vannak, akik egyebek mellett az élelmiszeriparban (pl. pincérek), a szállítmányozás területén (pl. kamionsofőrök) vagy irodai területeken dolgoznak.

– mondta Mark Muro, a kutatás vezető szakértője.

Nyakunkon az átalakulás?

Muro szerint a radikális változások már a következő években érezhetők lesznek, de egyes helyeken akár két évtized is kelleni fog, hogy végbe menjenek az átalakulások.

Az azonban valószínű, hogy a következő gazdasági lassulás idején az automatizáció térnyerése fel fog gyorsulni.

Ennek egyszerűen az az oka, hogy ilyen időszakban a vállalatok nagyobb ütemben hajtanak végre költségcsökkentéseket, vagyis gyorsabban építhetik le a technológiával helyettesíthető munkavállalókat – tette hozzá a szakértő.

Mesterséges intelligencia - barát vagy ellenség? Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Ez pedig nem puszta jóslat, ugyanis már a legutóbbi recessziós időszakra vonatkozóan is születtek hasonló kutatások, vagyis már konkrét tapasztalatról beszélhetünk. Ez a tendencia egyébként hozzájárulhatott ahhoz is, hogy a 2008-as válság utáni felívelés során látványosan gyengélkedett az amerikai munkaerőpiac.

Lenne időnk felkészülni

Nagyobb pánikra azonban egyelőre nincs ok, mivel a jelentés szerint a legtöbb munkavállalónak lesz ideje arra, hogy alkalmazkodjon a változó környezethez. A legnagyobb veszélyben az olyan ipari területek vannak, amelyek erősen támaszkodnak a technológiával helyettesíthető alacsony képzettségű munkaerőre,

de a változás szintén komolyan érinti azokat a fiatalokat, akik a vendéglátóiparban dolgoznak.

Utóbbira jó példa, hogy már ma is több gyorsétterem helyettesíti hatékonyan az emberi munkaerő egy részét tisztán technológiai megoldásokkal.

Ezzel együtt az elemzések nagyjából osztják azt a véleményt, hogy egyes területeken nem kell félni attól, hogy belátható időn belül átvenné az emberek helyét a technológia. Ez elsősorban a magas kreativitást, illetve problémamegoldó készséget igénylő munkákra vonatkozik, valamint azokra a területekre, ahol fontosak az emberi kapcsolatok, például az empátia szükségessége miatt.