Újabb ország száll ki a műanyagszemét-üzletből

műanyag palackok
Plastic bottles and other waste cover a beach after being washed ashore near the port of Abidjan on August 5, 2015 despite efforts by the government to promote a greener economy by banning plastic bags. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO / AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
Vágólapra másolva!
Malajzia Kína nyomodokába lépve megerősítette, a jövőben nem vásárolják fel más országok műanyaghulladékát. Az ország energiaügyi és fenntarthatósággal foglalkozó minisztere a CNBC-nek nyilatkozva megerősítette, az ázsiai ország mind a legális, mind az illegális vátozatát felszámolja a külföldről érkező szemét lerakásának.
Vágólapra másolva!

Malajzia tavaly tavasszal hivatalba lépett kormánya októberben jelentette be, hogy az ország - követve Kína gyakorlatát - leállítja az ország szemétimportját. Azaz azt a gyakorlatot, amikor más, általában fejlett országok fizetnek azért, hogy műanyag és más fajtájú hulladékukat, lerakhassák oda.

Illusztráció Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Ahogy az Origo megírta, Kína mintegy kéttucat hulladékítpus importját tiltotta be, és friss hírek szerint, további nyolcra készül azt kiterjeszteni.

Malajzia a tavaly meghozott döntést követően, három éven belül teljesen leáll a külföldi műanyagszemét befogadásával.

2018 első hét hónapjában Malajzia 456 ezer tonna műanyaghulladékot importált 10 országból. 2016-ban 168 ezer, 2017-ben pedig 316 ezer tonna volt ez a mennyiség.

- mondta most Yeo Bee Yin, fenntarthatóságért felelős miniszer, aki azt is közölte, a szemétimport tilalma mellett, az országban működő illegális hulladékfeldolgozókat is záros határidőn belül felszámolják.

Malajzia nincs egyedül ezzel a döntésével Ázsiában, Kínát követve. Thaiföld szintén tavaly jelentette be, hogy 2021-től megtiltja más országok hulladékának befogadását.