Újrahasznosított anyagokból készülnek az olimpiára a japánok

2019.01.26. 11:03

Kidobott ruhákat hasznosít újra az Asics, hogy abból készítse el a szigetország olimpiai és paralimpiai csapatának sportruháit. A ruhák a jövő évi tokiói olimpián debütálnak.

Az Asics továbbá gyűjtődobozokat helyez ki, és reméli, legalább 30 ezer ruhaneműt be tud még gyűjteni további újrahasznosításra a sporteseményeken.

Az összegyűjtött ruhaneműkből kiváló poliészter készíthető, továbbá üzemanyagként is újrahasznosíthatóak. 

IllusztrációForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A divatipar egyre nagyobb nyomás alá került, hogy fenntartható és etikus módon állítsa elő termékeit – állítja a BBC.

Az Egyesült Királyság parlamenti bizottsága tavaly aggályát fejezte ki a divatipar által termelt hulladékok, valamint az éghajlatra gyakorolt káros hatás növekedése miatt. Ráadásul olyan nagy márkák is, mint a Burberry, aggasztó lépéseket tettek, például a brit cég az eladatlan termékeit elégette, mintsem áron alul értékesítette vagy újrahasznosította volna.

IllusztrációForrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Az ENSZ szerint a globális divatipar az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy tíz százalékáért felelős. Továbbá a globális szennyvíz húsz százaléka a divatipar miatt keletkezik.

Ahhoz, hogy egy gazdaság elegendő gyapotot termeljen, körülbelül 10 ezer liter vízre van szükség, ez egy ember tízévi ivóvíz szükséglete.

Ráadásul a textíliák 85 százalékát elégetik vagy kidobják, ugyanakkor a jelentések szerint az egy évvel ezelőtti helyzethez képest hatszázalékos javulás tapasztalható, köszönhetően azoknak a cégeknek, amelyek már tudatosan figyelnek a környezetvédelemre és a fenntartható fejlődésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK