A cigaretta legalább akkora üzlet Svájcnak, mint a csokoládé

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Svájcra gondolva sokaknak a csokolédé, a bicskák, a pontos órák, Tell Vilmos legendás alakja, vagy épp a világ egyik legmagasabb életszínvonala és a sok ott működő bank jut az eszébe. Az ország pedig sokat fordít arra, hogy ez így legyen. Ahogy azonban ez a riport bemutatja, a dohánytermékek gyártása - mégha ezt a svájciak annyira nem is promótálják - legalább akkora üzlet Svájcnak, mint az édesség. 
Vágólapra másolva!

A dohánytermékek - különösen a cigaretta - a világ egyik legnagyobb üzletét jelenti. A tavalyi kereskedelmi adatok még nem állnak rendelkezésre, de 2017-ben a világ dohánygyártó országai 25,2 milliárd dollár értékben (mintegy 6800 milliárd forint) exportálták áruikat más államokba. A listavezető az Egyesült Arab Emirátusok állama, melyet Németország és Lengyelország követ. A három ország együtt a világ dohánykereskedelmének több mint 40 százalékát uralja.

Svájc ugyan "csak" a 15. a sorban, jelentősége mégis megkerülhetetlen.

Gyára van az országban a British American Tobacco-nak, a Philip Morris Internationalnek, mely Marlborot szállít innen, s egyben itt működteti egyik globális központját is.

Dohánylevél Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hauke Christian Dittrich

Néhány éve pedig a Japan Tobacco International is berendezkedett Genfben. 2017-ben már közel 11 millió szál cigarettát gyártottak Svájcban, összesen 16 márkanév alatt, melyek között a Camel vagy a Winston is ott van.

A japán vállalat jelenlétével pedig a felkelő nap országa vált a svájci dohánytermékek legfontosabb felvevőpiacává.

2016-ban, Svájc 34,6 milliárd szál cigarettát gyártott, közel 2 milliárd csomagban. Ennek negyede a belföldi piacra került, 75 százaléka pedig exportra. Ez utóbbi mennyiség a statisztikai adatok szerint 4 millió dohányos egy éves cigarettaszükséglete akkor, ha fejenként mindenannyian egy csomagot szívnak el naponta.

Az exportvolumen ugyan nagyjából a felére csökkent 2011-hez képest, de a dohánytermék-kivitel így is jelentős hozzárjárulás Svájc gazdasági teljesítményéhez.

A 2017-es adatok szerint, Svájc 561 milló svájci frank (kb. 163 milliárd forint) bevételre tett szert a cigarettaexportból.

Ez alig marad el a nagyon kedvelt svájci sajtok 578 millió frankos teljesítményétől, és a csokoládé sem sokkal előzi meg (785 millió frank exportbevétel).

Rengeteg pénzt hoz a svájci gazdaságnak a dohányipar Forrás: AFP

Ez pedig még csak egy részét mutatja a svájci dohánygyártás fontosságának.

A KPMG 2017-es jelentése szerint az ott működő külföldi dohánygyárak

évente összességében 6,3 milliárd svácjci frankkal (kb. 1830 milliárd forint) járulnak hozzá az ország GDP-jéhez, több mint 11 ezer embernek adva munkát.

Japán után a svájci dohánytermékek fő felvásárlója Marokkó. Az észak-afrikai országban a cigarettázók főként svájci és török importárut szívnak, az ott kapható dohányáruk 55 százaléka e két helyről származik. A Marokkóba illetve Dél-Afrikába szállított cigaretták kapcsán a közelmúltban aggályok merültek fel. Egyes laboratóriumi kísérletek szerint ugyanis nem ugyanaz a minőségű áru kerül egyes svájci gyárakból az európai, mint az afrikai piacokra. Az utóbbiakra gyengébb minőségű, több káros anyagot tartalmazó cigaretta-szállítmányok érkeznek.