Komoly adósságválsághoz vezethet a kínai lassulás

2019.01.28. 21:02

Ahogy a kínai növekedés folyamatosan lassul, a vállalatoknak egyre nehezebb lesz törleszteniük az adósságaikat – figyelmeztetnek a legnagyobb hitelminősítők. Ezzel újabb szereplők kongatták meg a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy a vártnál sokkal súlyosabb hatása lehet a kínai gyengélkedésnek.

Bár Peking újabb és újabb ösztönzőkkel kívánja fokozni a kínai gazdaság teljesítményét,

a GDP-növekedés lassulásával az ország vállalatai akár komolyabb adósságválságba is csúszhatnakmondják a világ legnagyobb hitelminősítői.

A kínai kormány a múlt héten jelentette be, hogy tavaly 6,6 százalékkal nőtt az ország GDP-je, ami közel 30 éve nem látott alacsony szint. Noha elsőre nem könnyű megérteni, mi a probléma a 6,6 százalékkal, ami a világ legtöbb országa számára csupán álom, de Kína esetében a trendet érdemes nézni, ami pedig folyamatos lassulást mutat. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője is arra figyelmeztetett, hogy a gond nem önmagában a jelenlegi növekedési adattal van, hanem azzal, ha a világ legnagyobb gazdaságának lassulása felgyorsul, és ezt Peking már nem tudja kordában tartani.

A lassuló növekedés ugyanis gyengülő nyereségességet jelent a hazai vállalatoknak, melyek sokszor súlyosan el vannak adósodva. Következésképpen, a tartós lassulás elkezdhet komolyabb csődhullámot okozni a cégek körében. Ráadásul ez Kínában szinte minden iparágat fenyeget – mondta jelentésében az S&P Global Ratings.

Romló kilátások

A hitelminősítő szakemberei úgy látják,

a kínai cégek adósságszolgálati lehetőségei egyre inkább romlani fognak, ahogy a kereslet csökken, a haszonkulcsok pedig szűkülnek. Ehhez jön még, hogy Peking kétélű fegyvert tart a kezében. Egyrészt igyekszik ösztönözni a gazdaságot, de ezzel a másik oldalról éppen az adósságleépítést szünetelteti – vagy éppen fordítja vissza folyamatot. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a kínai önkormányzatok eladósodottsága is komoly problémát jelent, és ennek mértéke, illetve súlya még csak át sem látható teljes egészében.

Egyre súlyosabb terhet jelent a kínai cégek eladósodottságaForrás: Imaginechina/Wang gang

Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy Peking az elmúlt években azt a célt tűzte ki maga elé, hogy fokozatosan átállítja Kínát egy lassabb, de fenntarthatóbb növekedést produkáló gazdasággá. Az elmúlt hónapokban mutatott gyengélkedések viszont már elkezdtek aggodalmat kelteni a vezetésben, vagyis nagy kérdés, Peking mennyire pánikol be a friss számoktól és mennyire indít be újabb, esetleg felelőtlen élénkítéseket – melyek az adósság oldaláról éppen a sérülékenységet növelhetik.

Hitelek és csődök

Az S&P egyébként úgy számol, hogy a kínai vállalatok csődrátája idén csak mérsékelten fog nőni, azonban tavaly rekord mértékű, több mint 90 milliárd jüanos (13,3 milliárd dollár) volt a vállalati kötvények bedőlési rátája.

Ezzel párhuzamosan egy másik hitelminősítő, a Moody's egy közleményben jelezte, megoldás lehetne, ha a kínai biztosítási és bankfelügyelet további támogatásokkal segítené a kínai gazdaság hitelkínálatát. Ennek hátulütője viszont az lehet, hogy az új hitelek nem biztos, hogy elérnék a kisebb – vagyis éppen a legsérülékenyebb helyzetben lévő – cégeket. Az új hitelek ugyanis valószínűleg pont azokhoz a társaságokhoz mennének, melyek hitelprofilja egyébként is relatíve erős.

Kétélű fegyvert jelentenek az állami élénkítésekForrás: Imaginechina/Liu zhuoqun - Imaginechina/Liu Zhuoqun

A jelenlegi nehézségeket pedig csak még tovább fokozná, ha a kínai-amerikai kereskedelmi konfliktus eszkalálódna – mondta a CNBC-nek Jackson Wong, a hongkongi Huarong International Securities igazgatója. A szakember szerint ebben az esetben a kínai cégek hitelproblémái még tovább fokozódnának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK