Új megállapodással próbálkozik az Alstom és a Siemens

LGV, vasút, Marokkó, Casablanca, Tanger
(FILES) In this file photo taken on June 26, 2015, a carriage of a high speed train TGV produced by Alstom is loaded on a ship leaving for Tangiers, Morocco, at La Rochelle's harbour. - French President Emmanuel Macron is in Morocco to inaugurate with King Mohammed VI on November 15, 2018 the new high-speed TGV rail link between Tangiers and Rabat. (Photo by Xavier LEOTY / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Alstom és a Siemens új megállapodást hozott tető alá, amivel igyekszik eleget tenni az Európai Unió trösztellenes szabályozásának. Az Alstom reméli, hogy a két cég vasúti üzletágainak egyesülésére hamarosan rábólintanak a döntéshozók.
Vágólapra másolva!

„Még mindig nem vagyunk biztosak abban, hogy ez a megállapodási csomag elegendő lesz a Bizottság aggályainak csökkentésére” – áll az Alstom nyilatkozatában.

Illusztráció Forrás: AFP/Xavier Leoty

A két vasúti részleg egyesülésével a világ második legnagyobb vasúti társasága jönne létre, mintegy 15 milliárd eurós összevont bevétellel.

Bár hivatalosan az Unió februárban jelenti be döntését, Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos nemrég azt mondta, hogy Európa nem szülhet ágazati óriásokat a versenyszabályok megszegésével. Várhatóan a korábban február hatodikára kitűzött döntési határidőt pedig kitolják 18-ára.

Illusztráció Forrás: Sputnik/RIA Novosti/Iliya Pitalev

A német Siemens és a francia Alstom azzal érveltek, hogy az egyesülés segíti őket abban, hogy jobban felkészülhessenek a kínai állami tulajdonú CRRC-vel való versenyre, de az EU hangsúlyozta aggodalmait a fogyasztói érdekek védelméről.

A két vasúttársaság együttes bevétele körülbelül a CRRC bevételének a fele lenne, de kétszer annyi, mint a kanadai Bombardier-é.

Az új megállapodás értelmében a két vállalat készen áll a Siemens nagysebességű vonat-technológiájának megosztására tíz évig – a korábbi öt év helyett.

Illusztráció Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Margrethe Vestager a Reutersnek azt mondta, hogy munkatársai megvizsgálják a két cég által az utolsó pillanatban benyújtott változtatásokat.