Sok vállalkozásnál csúsznak a napelemes projektek

naperőmű, százhalombatta
Mintegy 9000 ezer háztartás számára képes a villamos energia termelésére az új park
Vágólapra másolva!
Vállalkozások sora döntött úgy, hogy a tervezett időpontnál csak egy-három évvel később kezdi meg naperőművével az áramtermelést - értesült a Vg.hu.
Vágólapra másolva!

A kötelező áramátvételre (KÁT) jogosult naperőműprojektek kétharmadának van jóváhagyott hosszabbítási kérelme vagy folyamatban lévő hosszabbítása a 2019. január 21-i adatok szerint - közölte a Világgazdaság kérdésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A jogszabály szerint azok a megújuló energiát vagy hulladékot hasznosító társaságok kérhették későbbi időpontra áramtermelésük megkezdését 2018. december 20-ig, amelyek a kötelező áramátvételi jogosultságot 2016. január 1-je után kérelmezték.

Mivel ez volt az utolsó olyan év, amikor még KÁT-engedélyért lehetett folyamodni - azóta csak a KÁT-nál szigorúbb Metár választható -, 2016 végén jelentős mennyiségű KÁT-kérelem árasztotta el a hivatalt.

A MEKH válasza szerint

csak olyan társaság kaphatott halasztási lehetőséget, amelyet akkorra már vagy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítottak, vagy megfelelt négy feltételnek:

a kérelmező igazolta a beruházás helyszínéül szolgáló terület feletti rendelkezés jogát, igazolta, hogy a rendelkezésére állnak a beruházás finanszírozásához szükséges források, megvannak a hálózati csatlakozási szerződései is, és megnyitotta az elektronikus építési naplóját.

A kötelező áramátvételre (KÁT) jogosult naperőműprojektek kétharmada kapott hosszabbítási engedélyt, vagy folyamatban van ilyen beadványának elbírálása Forrás: MET Csoport

Újabb szűrőként 2018. december 18-án megjelent egy kormányrendelet, amely 2018. december 21-től szigorította meg az új hosszabbítási kérelmek feltételeit.

A témáról és a halasztások lehetséges okairól bővebben is olvashatnak a Vg.hu cikkében.