Műanyaghajóval küzdenek az óceánok teleszemetelése ellen

2019.01.29. 19:02

Útnak indult a Flipflopi névre keresztelt hajó Kenya partjainál, hogy felhívja a figyelmet a környezet, különösen az óceánok védelmének fontosságára - írja az Africanews.

Szinte kizárólag műanyaghulladék (főként PET-palackok) felhasználásával, kilenc évvel ezelőtt épült meg az a "dhow", amely most valahol Kenya partjainál hajózik.

A Flipflopi a világ első, teljes egészében műanyag újrahasznosításával készült hajójaForrás: AFP/Andrew Kasuku

Ez a kis tengeri vitorlástípus számos helyen elterjedt Afrika partjainál és az arab világban. Kenyában úgy vélik, ikonikus jelentőségű, hiszen az akkor ott élők már 2000 évvel ezelőtt ezzel hajóztak az Indiai-óceánon.

A műanyagból épült változata most mintegy 500 kilométeres tengeri útra indult, és a tervek szerint, február elején éri el Zanzibár szigetét.

Mint a kezdeményezés alapítói elmondták, az utazás célja kettős. Egyrészt általában is szeretnék felhívni a figyelmet a környezet védelmének ügyére, másrészt a Flipflopival azt szeretnék demonstrálni, hogy viszonylag egyszerű módon is megoldható a tengereket szennyező műanyaghulladék hasznosítása.

A hajó ugyanis mintegy 10 tonna műanyag feldolgozásával készült, csak az árbóca van fából.

Mintegy 500 kilométeres úttal hívják fel a figyelmet az óceánok szennyezése jelentette problémáraForrás: AFP/Andrew Kasuku

Az alapanyagot a tengervízből és a strandokról gyűjtötték össze az építők, a kivitelezés pedig a hajótípusra jellemző hagyományos építési megoldásokra épült.

S honnan a hajó elnevezése?

A jármű egyik különlegességét az adja, hogy a hajóstest változatos színeit mintegy 30 ezer strandpapucs felhasználásával érték el. Az ott "tong"-nak, nálunk "flip-flop"-nak hívott lábravalókat szintén a partokról gyűjtögették össze, ezek borítják a hajót, színkavalkádot kölcsönözve annak.

Az ötletgazdák elmondták: a kenyai halászatot is érzékenyen érinti a vizek szennyezése, kontinens-szerte pedig tízmilliókra tehető azok száma, akiknek megélhetése függ a tengerek élővilágától. Hajójukkal és útjukkal ennek fontosságát szeretnék "pozitív üzenetként" kommunikálni.