A Délkelet-Ázsiában honos gyümölcs, a durián néhány különleges példányát árulják egy indonéziai város hipermarketjében, méghozzá aranyáron. Egyetlen darabért 14 millió rúpiát, 1343 dollárt, azaz több mint 300 ezer forintot kell fizetni.

A durian nagyon népszerű gyümölcs Ázsiának ezen a felén. Több változata létezik, és akik kedvelik, esküsznek az ízére és arra, hogy rendkívüli tápláló is. Ugyanakkor az ott élők közül sem fogyasztja mindenki, ugyanis a durian rettentesen büdös.

Durián, Délkelet-Ázisa kedvelt gyümölcseForrás: Shutterstock

Egy 32 éves, pszichológusnak készülő indonéz fiatalember különleges példányokat kínált értékesítésre nemrégiben. A "Gyümölcsök Királynőjének" példányai két ritka durianfajta keresztezéséből termett nála, és azt mondja, nem is tervezi, hogy értékesíti azok fáit. A gyümölcsök nemcsak óriásiak, hanem szinte szabályos gömb alakúak, ami eltér a legtöbb fajta ovális formájától.

Ízűk állítólag leginkább egy különlegesen finom mogyoróvajéra emlékeztet.

A férfi azt is elmondta, a különleges durianokat legfeljebb háromévente lehet betakarítani, és egy fán legfeljebb 20 gyümölcs terem.

Egy helyi lapnál megkérdeztek egy durianfarmert Jáva szigetén, aki azt mondta, nem hallott ezekről a variációkról. A legdrágább, általa ismert fajta a kumbokarno, aminek darabját 15 ezer és 200 ezer rúpia között tudja értékesíteni. Elmondta, szerinte ez a fajta nemcsak ritka, hanem egyben a legjobb is. 

A Tasikmalaya városában lévő szupermarket igazgatója elmondta: még aznap eladták a két különleges példányt, amikor kikerült az árcédula.

Mindez egy olyan indonéz tartományban történt, ahol a minimálbér havi 2 millió rúpiának (195 dollár) felel meg. Addig, amíg a duriánok az üzlettérben voltak, sok vásárló szelfit is készített a méregdrága gyümölcsökkel.