Egy jogi lehetőséget kihasználva szeretne pénzhez jutni a Norwegian Airlines légitársaság, mivel 2018-ban is várhatóan több milliárd norvég korona veszteséget produkált. A cég pénzügyi helyzetének javításához három milliárd koronára lenne szükség – foglalta össze a BBC.

A légitársaság azt is bejelentette, hogy a British Airways tulajdonosa, az IAG múlt héten visszalépett a Norwegian Airlines megvásárlásától.

A hír hatására a cég részvényei 16 százalékot zuhantak.

IllusztrációForrás: AFP/Joel Saget

Bjorn Kjos, a légitársaság elnöke elmondta, hogy a cég a növekedésről a költségmegtakarításra fog átállni. A vállalat nyilatkozatában kifejtette, hogy ez növeli versenyképességét és önálló pénzügyi erejét.

Norvégia legnagyobb légitársasága részvényesei számára nyújt lehetőséget arra, hogy különleges áron további részvényeket vásároljanak. A döntést a légitársaság vezérigazgatója, a milliárdos John Fredriksen is támogatja.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Bjorn Kjos az elmúlt öt évben jelentősen bővítette a légitársaságot, megduplázta a légiflotta méretét, és drámaian bővítette az útvonal hálózatát, például tavaly indították el a London-Buenos Aires közötti járatot, a 14 órás utazás 259 angol fontba (95 ezer forint) kerül.

A Norwegian Airlines-nak egyébként 3,5 milliárd dolláros adóssága van.