A gyümölcs, ami leigázta az egész világot

Restaurant Chain Chipotle Warns Climate Change Could Force Guacamole Off Their Menu GettyImageRank2 Growth AGRICULTURE Business FINANCE HORIZONTAL FARM USA RESTAURANT FRUIT Tree WATER RAIN HILL DROUGHT California BIOLOGY Weather AVOCADO Grove Irrigation E
Kaliforniai avokádó ültetvény: 2017-ben rengeteg termés veszett oda
Vágólapra másolva!
Az avokádó megállíthatatlan - írja a Quartz. A kutatások szerint mintegy 12 ezer éve fogyasztották először az akkor élő emberek Közép-Amerikában. Napjainkban viszont szinte az egész világon ismert már. Az elképesztő importmutatók pedig arra utalnak: mindenki avokádót akar enni.
Vágólapra másolva!

Nehéz pontosan meghatározni, miért olyan népszerű az avokádó a világ számos pontján, egészen eltérő kulturális és kulináris hagyományú környezetekben is. Az biztos - az Origo ebben a cikkében írt erről -, hogy az észak-amerikai gasztronómiai megoldásoknak megkerülhetetlen eleme, de előszeretettel fogyasztják azt Latin-Amerika országaiban és egyre inkább Ázsiában is.

Egyesek a gyümölcs "jó marketingjének" tulajdonítják a sikert, mások szerint pedig egyszerűen a globalizáció egy pozitív hozadéka, hogy a finom, egészséges élelmiszerek szerte a világon megtalálják fogyasztóikat.

Kaliforniai avokádó ültetvény Forrás: AFP/David Mcnew

Az avokádó iránti kereslet robbanásszerű megugrása az Egyesült Államok igénynövekedéséhez köthető.

2001-ben 60 ezer tonna, 2015-ben már 870 ezer tonna volt a bevitel a gyümölcsből.

2015 óta ugyan némileg mérséklődött az importnövekedés üteme, ám a világ más részei ezzel egyidejűleg ráerősítettek. Például Kínában valósággal kilőtt a fogyasztás. 2012-ben még csak 154 tonnát importáltak, addig 2017-ben már 31 ezer tonnát. Az előzetes adatok azt mutatják, a növekedés tavaly is folytatódott.

A kimutatások szerint azonban több más ország is nagyarányú növekedést tudhat magáénak.

Például Japánban, a 2001-2017-es időszakban, 81 ezer tonnárról 123 ezer tonna fölé nőtt az import.

De Németország ebben az időszakban 22 ezer tonnáról 102 ezerre, Szaúd-Arábia 344 tonnáról 20 ezer tonna fölé, Románia pedig 10 tonnáról 5,7 tonnára növelte az importot. Sok más ország, Hondurastól Svájcon át Oroszországig, hasonló arányú illetve volumenű növekedést mutathat fel.

A várakozások szerint a világ avokádó-éhsége a közeljövőben nem fog csillapodni.