Egyre kevesebb adós várja meg, hogy csődeljárás induljon ellene

Magyar Országos Közjegyzői Kamara, kollokvium
Vágólapra másolva!
Tizenöt százalékkal csökkent 2018-ban a fizetési meghagyásos eljárások száma – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartásából. A kevesebb eljárás arra utal, hogy javult a lakosság jövedelmi helyzete, kevesebben tartoztak tavaly, mint egy évvel korábban. A 491 ezer kérelem túlnyomó többségét továbbra is cégek kezdeményezték és csak minimális százalékát terjesztették elő magánszemélyek.
Vágólapra másolva!

A 2018-ban indított 491.434 fizetési meghagyásos kérelem túlnyomó többségét a követeléskezelők, közszolgáltatást végző társaságok – tömegközlekedési és közműcégek, valamint mobilszolgáltatók – kezdeményezték, de az előző évhez képest feléjük is jóval kevesebben tartoztak. A behajtani kívánt tartozások összege többnyire néhányezer és tízmillió forint között mozgott.

„2018-ban 15 százalékkal kevesebb fizetési meghagyásos eljárás indult, ami arra utal, hogy a javuló jövedelmi viszonyok miatt kevesebben halmoztak fel tartozásokat.

Emellett akadtak parkolási bírság miatt kezdeményezett ügyek, más esetekben pedig bliccelés kapcsán kiszabott büntetések miatt kérelmezték a közjegyzőknél a fizetési meghagyás kibocsátását. A hitelkártya-tartozások kissé háttérbe szorultak, aminek az lehet a magyarázata, hogy óvatosabb lett a bankok hitelezési gyakorlata" – nyilatkozta dr. Tóth Ádám, a Magyar Közjegyzői Kamara elnöke hozzátéve, hogy tavaly a szerzői jog megsértésével kapcsolatban (a nyilvános helyeken – például éttermekben, üzletekben – jogosulatlanul lejátszott zeneszámok miatt) is kevesebb fizetési meghagyásos eljárás indult a korábbi évekhez képest.

Az eljárások döntő részét – közel 488 ezer kérelmet – elektronikusan nyújtották be, a szóban vagy papíron előterjesztett kérelmek száma – amelyre jogi képviselővel nem rendelkező magánszemélyeknek és társasházaknak van lehetősége – minimális volt. „A szóbeli és írásbeli kérelmek alacsony aránya (mindössze 1,6 százalék), valamint a közjegyzők tapasztalatai azt mutatják, hogy továbbra is kevés magánszemély kezdeményezi az eljárást" – mondta dr. Tóth Ádám. Az ismerethiány és az elhúzódó pereskedéstől való félelem miatt sajnos még mindig nagyon sokan inkább veszni hagyják a jogos pénzkövetelésüket.

Holott 30 millió forintos összeghatárig magánszemélyek közvetlenül – ügyvédi közreműködés nélkül –, bármely közjegyzőnél kezdeményezhetik a fizetési meghagyás kibocsátását, legyen szó vissza nem fizetett magánkölcsönről vagy elmaradt bérleti díjról.

Dr. Tóth Ádám, a Magyar Közjegyzői Kamara elnöke szerint hazánkban még mindig kevesen tudják, hogy a lejárt tartozás vagy károkozás esetén a közjegyzőnél benyújtható fizetési meghagyásos eljárás a legegyszerűbb és leggyorsabb jogszerű módja a pénzkövetelés pereskedés nélküli visszaszerzésének Forrás: Pressinform

A tévhitekkel ellentétben a fizetési meghagyásos eljárás kezdeményezéséhez nincs szükség bizonyítékok benyújtására.

A közjegyzőnél elegendő kérelmezni a fizetési meghagyás kibocsátását, és nem kell csatolni ki nem fizetett számlákat, szerződéseket vagy más bizonyító erejű iratokat.

Az eljárás egyszerű és gyors: ha a kérelem elektronikus úton érkezik, a fizetési meghagyást 3 munkanapon belül, szóbeli vagy írásbeli kérelmek esetén pedig 15 napon belül kell elbírálnia a közjegyzőnek.

Az eljárás sikerességét bizonyítja az is, hogy a tavaly kibocsátott fizetési meghagyások 97 százaléka néhány héten belül jogerőre emelkedett, azaz sikerrel végződött.

Vagy azért, mert a fizetésre kötelezett elismerte tartozását, vagy mert nem élt ellentmondással, ami szintén elegendő ahhoz, hogy a fizetési meghagyás a kézhezvételét követő tizenhatodik napon jogerőssé váljon. Aki ezt követően sem fizet, az ellen végrehajtást lehet kezdeményezni. Ilyen eljárást 2018-ban közel 403 ezer esetben kértek. A fizetési meghagyás kézhezvétele önmagában is növelte a fizetési hajlandóságot, azaz sok adós nem várta meg, míg végrehajtási szakaszba kerül az ügye, hanem időközben rendezte a tartozását. 2018-ban a fizetési meghagyások mindössze 5,7 százalékából lett per amiatt, hogy a fizetésre kötelezettek részben vagy egészben nem ismerték el a tartozásukat.